news

Sinodul BOR se va reuni pe 29 februarie, spre a decide pedeapsa pentru IPS Teodosie, judecat pentru razvratire si indisciplina

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane urmeaza sa se intruneasca in sedinta pe data de 29 februarie, a precizat, sambata purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, una din teme va fi si „incalcarea ordinii statutare a Bisericii si tulburarea pacii din viata Bisericii si a societatii prin acte de razvratire, indisciplina si presiune publica” de catre arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Vineri, Cancelaria Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a transmis un comunicat referitor la propunerea de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie in care afirma ca „incalcarea ordinii statutare a Bisericii si tulburarea pacii din viata Bisericii si a societatii prin acte de razvratire, indisciplina si presiune publica” vor fi inscrise pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a Sfantului Sinod.

Conform sursei citate, solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutata si respinsa in sedinta din 4 – 5 martie 2003 a Sfantului Sinod al BOR, prezidata de Patriarhul Teoctist.

„In ultimii doi ani, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfantului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie sa fie inscrisa din nou pe ordinea de zi a Sfantului Sinod, aducand in acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural si sociologic. De fiecare data, Cancelaria Sfantului Sinod a raspuns ca, potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, o mitropolie este constituita din doua, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formeaza impreuna un sinod mitropolitan”, precizeaza Cancelaria Sfantului Sinod.

De asemenea, potrivit comunicatului, „intrucat nicio eparhie vecina cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreste sa intre in componenta unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Teodosie insista cu inversunare ca doar eparhia pe care o pastoreste sa devina mitropolie, dupa modelul unor mitropolii din Bulgaria, incalcand astfel ordinea statutara a Bisericii Ortodoxe Romane, care, in prezent, nu prevede existenta unor mitropolii onorifice, fara sinod mitropolitan”.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

7 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

7 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

7 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

7 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

7 ore ago