O tanara profesoara s-a sinucis in sala de clasa dupa ce a fost hartuita de elevi si de parintii acestora. Furie in randul cadrelor didactice din Coreea de Sud

externe

Sinuciderea unei tinere profesoare pune in lumina violenta scolara in crestere din Coreea de Sud

Sinuciderea unei tinere profesoare la o scoala primara din sudul Seulului, a provocat discutii inflacarate privind hartuirea profesorilor de catre elevi si de catre parintii acestora, potrivit The Straits Times.

Presa locala a relatat ca profesoara a fost hartuita timp de mai multe luni de un parinte, a carui fiica, aflata in clasa intai, ar fi si ea agresoare la scoala.

Oficiul Metropolitan pentru Educatie din Seul a confirmat miercuri ca o profesoara de la o scoala primara din Seocho-gu, sudul Seulului, a fost gasita moarta in sala de clasa, marti dimineata, inainte de inceperea orelor. Potrivit rapoartelor, profesoara in varsta de 23 de ani promovase examenul de certificare a profesorilor in 2022 si se alaturase scolii in luna martie a acelui an.

Totusi, joi, intr-o declaratie, scoala a negat ca ar fi avut loc vreo intimidare, adaugand ca va coopera cu politia.

Cazul a fost raportat la o zi dupa ce o alta profesoara de scoala elementara din Seul ar fi fost agresata de un elev de clasa a sasea in fata altor elevi, femeia fiind internata in spital. Profesoara a fost diagnosticata cu tulburare de stres post-traumatic pentru ca a sustinut ca parintii elevului au considerat-o responsabila pentru eveniment.

Ambele cazuri i-au infuriat pe profesorii din toata tara, care au spus ca acestea au scos la iveala realitatea intunecata a scolilor publice unde profesorii nu mai sunt respectati in salile de clasa.

Tara a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de profesori atacati fizic de catre elevi si chiar si parinti, 1.133 de profesori fiind supusi unor astfel de hartuiri intre 2018 si 2022, potrivit datelor publicate de Ministerul Educatiei. De asemenea, numarul anual de cazuri raportate de elevi care au incalcat drepturile profesorilor in salile de clasa a depasit anul trecut 2.000.

In timp ce slabirea autoritatii profesorilor poate fi atribuita mai multor factori, criticii spun ca interzicerea pedepselor corporale este cauza principala a incalcarii drepturilor profesorilor.

In trecut, profesorii puteau pedepsi fizic elevii pentru comportamentul lor gresit, dar acest lucru a fost interzis in 2010 pentru ca incalca drepturile elevilor la integritatea fizica si demnitatea umana.

Pe masura ce profesorii au fost incurajati sa adopte o abordare mai blanda fata de elevi, acestia si parintii lor au crescut gradul de violenta impotriva profesorilor, potrivit asociatiilor de profesori si observatorilor.

Pe langa faptul ca se confrunta cu elevii problematici, comportamentul abuziv din partea parintilor a contribuit, de asemenea, la scaderea autonomiei si a puterii de decizie a profesorilor, deoarece tot mai multi parinti devin mai protectori fata de copiii lor.

Parintii depun uneori plangeri sau chiar dau in judecata profesorii pentru ca au certat copiii, sustinand ca au expus copiii la „abuz emotional” prin comentarii „abuzive” sau „umilitoare”. In cele mai multe cazuri, profesorii ajung sa ceara scuze parintilor si elevilor si incearca sa minimizeze cat mai mult contactul cu elevii.

Potrivit datelor publicate de un politician din cadrul Partidului Puterea Populara de guvernamant si membru al Comitetului pentru Educatie al Adunarii Nationale, din martie 2022 pana in aprilie 2023, 589 de profesori cu o experienta de mai putin de cinci ani in invatamant au parasit domeniul o crestere de aproape doua ori de la 303 in 2021, din cauza acuzatiilor false ale parintilor si plangerile abuzive ale elevilor.

Expertii in educatie au cerut implementarea unui sistem scolar intern pentru a proteja profesorii de parinti si elevi in clasa si in afara ei.

Dr Park Nam-gi, profesor la Universitatea Nationala de Educatie din Gwangju, crede ca ar putea fi viabila solutia utilizata in sistemul american, in care profesorii pot contacta directorii atunci cand au nevoie de ajutor pentru a se ocupa de elevi si parinti.

Dr Park a subliniat, de asemenea, ca elevii expusi riscului, inclusiv cei cu accese de furie sau agresori, ar trebui sa fie obligati sa adopte variante alternative de educatie.

„Este nedrept ca profesorii sa aiba grija de elevii problematici, care pot (uneori) sa provoace tulburari mintale severe (profesorilor). Guvernul ar trebui sa vina cu masuri pentru a separa profesorii de elevii cu astfel de probleme”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: