Siria spune ca o racheta israeliana a inchis aeroportul din Damasc

externe

O racheta israeliana a scos din functiune Aeroportul International Damasc, cel mai recent dintr-un sir de atacuri care vizeaza activele legate de Iran, a anuntat, luni, armata siriana citata de Reuters.

Mai multe rachete lansate din directia lacului Tiberiade din Israel au lovit aeroportul la ora 2 a.m., a anuntat armata intr-un comunicat. De asemenea, rachetele au atins tinte in sudul Damascului, ucigand doi membri ai fortelor armate siriene si provocand unele pagube, a spus armata. Ministerul Transporturilor a anuntat ca muncitorii au indepartat resturile si ca zborurile vor fi reluate.

Anterior, doua surse regionale de informatii au declarat ca loviturile au atins un avanpost langa aeroportul Fortei Quds din Iran si militiile pe care le sprijina. Forta Quds face parte din Corpul Garzii Revolutionare Islamice din Iran (IRGC) si este specializata in operatiuni de razboi neconventionale si informatii militare.

Israelul nu a comentat imediat atacul.

Anul trecut, Israelul a intensificat atacurile asupra aeroportului din Damasc si a altor aeroporturi civile pentru a perturba utilizarea tot mai mare de catre Teheran a liniilor aeriene de aprovizionare pentru a livra arme aliatilor din Siria si Liban, inclusiv Hezbollah.

Siria a oprit zborurile catre si dinspre aeroport in iunie timp de aproape doua saptamani, dupa ce atacurile israeliene au provocat daune importante infrastructurii, inclusiv unei piste si unui terminal.

Israelul a lansat din nou rachete asupra aeroportului Damasc International in septembrie, cand a lovit si cel de-al doilea cel mai mare aeroport civil al tarii din orasul Alep, din nordul tarii, scotandu-l din functiune pentru cateva zile.

Surse de informatii occidentale si regionale spun ca Teheranul a adoptat transportul aerian civil ca mijloc mai fiabil de a transporta echipamente militare catre fortele sale si catre luptatorii aliati din Siria, in urma intreruperii aprovizionarii la sol.

Israelul spune ca asa-numita sa „campanie intre razboaie” din Siria a inceput cu un deceniu in urma, la 30 ianuarie 2013, cu o lovitura impotriva bateriilor de aparare aeriana SA-17 furnizate de Rusia pe care Damascul intentiona sa le predea Hezbollah. Patru astfel de lovituri au avut loc in acel an, dar ritmul s-a accelerat la aproximativ una pe saptamana in prezent, a declarat luna trecuta seful fortelor armate israeliene, generalul locotenent Aviv Kohavi.

Militiile iraniene, conduse de Hezbollah din Liban, stapanesc acum zone vaste din estul, sudul si nord-vestul Siriei si mai multe suburbii din jurul capitalei.

Guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad nu a recunoscut niciodata public ca fortele iraniene opereaza in numele sau in razboiul civil din Siria, declarand ca Teheranul are doar consilieri militari pe teren.

Kohavi a revendicat luna trecuta un atac aerian asupra unui convoi care a intrat in Siria din Irak, spunand ca tinta a fost un camion care transporta arme iraniene.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: