Un SIRIAN stabilit la Bacau explica ce a DETERMINAT exodul in masa din tara sa

news

Venit in Bacau de mai bine de 30 ani, Hamad al-Essa Talal, medic, priveste cu nemultumire modul in care comunitatea internationala se raporteaza la refugiatii sirieni. Trebuie tratata cauza si nu efectul, spune el, deoarece pentru sirieni singura solutie e pacea. Razboiul i-a ucis un frate si ii tine restul familiei in captivitate.

Sirianul a explicat ce a dus la declansarea razboiului care a determinat milioane de oameni sa isi paraseasca tara.

„Miza este economica. In coasta Siriei s-a descoperit un bazin imens de gaz. Turcii i-au propus lui Assad sa faca un gazoduct sa ajunga pana la europeni. Rusilor nu le convine sa piarda controlul asupra gazului, pentru ca e o arma strategica si o arma militara. Apoi, rusii mai au o cauza pentru care nu vor sa scape regimul Assad din mana. In Siria este singura baza militara rusa din Marea Mediterana. Alta nu au. Americanii vor sa-i inlature de acolo. Siria este punct de legatura. Iranul are foarte multa influenta in Irak, care are granita vecina cu Siria. Iar prin Siria trece la Liban, la Hezbollah. Arabia Saudita nu vrea ca iranienii, care-s sunniti, sa-si extinda zona de influenta. Si atunci sprijina, chipurile, revolutia”, a declarat bacauanul Hamad al-Essa Talal, pentru bacauinfo.ro.

Potrivit medicului sirian, imigrantii n-au de ce sa vina in Romania, sunt obisnuiti sa traiasca alaturi de crestini si majoritatea sunt de profesie doctori, avocati si IT-isti.

„Eu cred ca sunt refugiati. Nu cunosc structura, nu-i cunosc pe toti, dar marea majoritate cred ca sunt refugiati, pentru ca razboiul din Siria, care dureaza de 4 ani, a dislocat vreo 14 milioane de sirieni. Vreo 8 sunt in tarile din jur: Turcia, Irak, Iordania si Liban… aia saraci, care nu au avut decat sa fuga de moarte si de bombele lui Assad. Restul, asa-zisii imigranti care au venit in Europa, sunt din patura de mijloc: doctori, avocati, IT-isti, care au acumulat niste bani, au vazut ca nu se rezolva situatia si cauta un trai mai bun. Sunt oameni care gandesc si stiu ce vor. Un avocat ce sa faca? Un medic sa vina sa ia 200 de euro aici, in Romania? Tinta lor este o tara unde sunt platiti mai bine. Si eu daca eram, si dumneavoastra daca erati, daca tot ati plecat din tara, din glie, cautati o tara in care sa fiti platiti mai bine, sa ii puteti ajuta si pe cei de acasa. Cred ca acum cineva manipuleaza. Ei, de la primele zile ale razboiului au fost emigranti, au fugit”, mai spune acesta.

Acesta spune ca majoritatea celor care vin in Europa sunt obisnuiti sa traiasca alaturi de crestini.

„Majoritatea celor care emigreaza acum sunt arabi crestini. Ideea ca e o invazie musulmana e o manipulare ordinara. Majoritatea celor care au migrat din Siria sunt crestini. Desigur ca mai sunt si musulmani, dar cum au convietuit 2000 ani impreuna, mai pot convietui si de acum inainte inca 2000, nu sunt probleme„, spune acesta.

„Americanii, daca ar fi vrut, in trei minute l-ar fi inlaturat pe Assad, cum au facut cu Gaddafi. Americanii nu au democratizat nici Afganistanul, nici Irakul si nici Vietnamul. Ei folosesc acest cuvant pentru creduli. Or sa vina sa-ti ia resursele. Democratia nu se face cu bombe. Daca se vrea o solutie, se gaseste. Se adunau toti factorii de decizie si in trei zile se gasea o solutie. Sub ONU se fac alegeri anticipate libere. Assad ce a facut? A fugarit 16 milioane afara. Acum, daca face alegeri, are doar adeptii lui. El ce face acum? Aduce din Iran si Liban oameni si, in orasele distruse, le face buletine si repopuleaza. A distrus, construieste alte case, ca sa stearga orice urma, si aduce o alta populatie pentru o schimbare demografica. Asa isi asigura sustinere”, explica sirianul.

El sustine ca imigrantii vor sa se intoarca in Siria.

„Eu cred ca 99% vor sa se intoarca. Daca ar fi vrut sa plece definitiv, nu stateau patru ani ca sa plece. Au tot sperat ca se va gasi o solutie. Americanii au pornit aceasta revolutie, cand au spus ca ii sprijina. Oamenii s-au lasat pacaliti. Au crezut ca va fi ca in cazul Libiei sau Tunisiei, unde a fost inlaturat presedintele. Uite ca nu s-a intamplat asa. 4 ani au asteptat. Cred ca nimeni nu pleaca din tara lui de bine. Cand conditiile or sa devina favorabile, sper cat mai curand, 90% se vor intoarce. Dar daca se prelungeste criza si cei care stau afara, cand nu se vede nicio perspectiva economica pentru a trai mai demn, si incep sa trimita copiii la scoala, copiii sa se integreze acolo, va fi mai greu sa se intoarca. Daca in 3-4 ani va fi pace, cred ca majoritatea se vor intoarce. Daca dureaza mai mult de atat, cred ca vor cauta alte solutii”, a spus el intr-un interviu pentru bacauinfo.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: