Sirian stabilit la Bucuresti, despre teama de imigranti: „Romania are mentalitate RETROGRADA”

news

Mazen Riffai,  jurnalist sirian stabilit la Bucuresti din 1996, considera ca romanii nu au niciun motiv sa se teama de venirea refugiatilor. „Cred ca Romania a ramas tributara unei mentalitati retrograde ca urmare a deceniilor in care a fost izolata de restul lumii”, spune sirianul.

„Am auzit ca exista o mare disputa cu privire la numarul de 1700 de refugiati. Pentru mine a fost socant pentru ca stiam ca in Romania au intrat in ultimii trei ani mai bine de 2400 de refugiati. Au venit si din Siria pentru ca problemele in aceasta tara nu au inceput acum. Refugiatii s-au integrat si nimeni nu a facut din asta un subiect de presa. Nu s-a pus problema banilor, nu s-a pus problema ca sunt teroristi, nu s-a pus problema unde o sa locuiasca, nu s-a discutat ca trebuie sa le facem scoli in limba lor. Este cu atat mai surprinzator cu cat pe teritoriul Romaniei se afla in jur de 30.000 de arabi veniti dupa 1989, dar nu exista o statistica oficiala. Cu atat mai mult cu cat eu de exemplu, am cetatenie romana acum”, a declarat Riffai intr-un interviu pentru criticatac.ro.

Intrebat cum isi explica declaratiile din Romania privind „invazia musulmana”, jurnalistul a spus ca mentalitatile din Romania sunt „retrograde”.

„Cred ca Romania a ramas tributara unei mentalitati retrograde ca urmare a deceniilor in care a fost izolata de restul lumii. Desi vorbim de dreapta extremista in Ungaria sau despre Traian Basescu in Romania, au ramas marcate de aceasta mentalitate izolationista specifica perioadei de dinainte de 89 in care totul se putea rezolva in interior, in care se mergea foarte mult pe ideea unui nationalism exacerbat.

(…) A afirma ca prezenta a doua mii de refugiati in Romania echivaleaza cu plasarea de bombe la metrou este ceva de neimaginat. In fond, daca suntem cetateni europeni ar trebui, teoretic, sa ne pese la fel de mult si de metroul parizian ca si de cel londonez. In momentul in care ma gandesc exclusiv la propria tara si la propriile interese proiectul european nu mai e posibil”, a adaugat Riffai.

El a ironizat si temerile pe care unii romani le au fata de venirea unui numar mare de musulmani in tara.

„Asa cum am spus de la inceput, pe teritoriul Romaniei se afla de ani buni circa 150 de mii de musulmani. Dupa revolutie au venit pe putin zece mii de oameni de afaceri arabi in Romania. S-a pus vreodata problema vreunui atentat, a pretentiei de a avea scoli cu predare in limba lor? Ai vazut incercari asidue de convertire la Islam?”, a subliniat sirianul.

El a tinut sa spuna ca sirienii nu isi doresc sa ramana in Romania.

„Daca romanii care sunt nascuti aici si deja au un avantaj pleaca in strainatate, ce sa spuna refugiatii pentru care nu exista programe de integrare si sanse de progres? Sa va povestesc un caz real. Cunosc o romanca ce se stabilise in Siria si a revenit in tara natala dupa douazeci de ani. Nu s-a putut reintegra si avand pasaportul sirian a plecat in Germania ca sirianca si declara ca o duce foarte bine acolo. Nu exista programe de integrare, de reconversie profesionala in Romania. In aceasta perioada in afara de fundatia ICAR nu exista solutii si sanse pentru refugiati. Eu sunt activist social si am legaturi cu toate ONG-urile si cand vin sirieni incerc sa ii ajut sa se acomodeze. Dintre cei 2400 de sirieni care au venit in Romania nici unul nu sta in centrul de azil”, a punctat Riffai.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: