Inchiderea granitelor are EFECT. Sirienii aflati in Turcia decid sa se INTOARCA acasa, nu mai vor in Europa

externe

Multi dintre refugiatii sirieni aflati in Turcia au decis sa nu isi mai continue drumul spre Europa si sa se intoarca inapoi acasa, dupa ce au aflat ca mai multe state europene si-au inchis granitele.

La Kilis, punct de trecere a frontierei intre Turcia si Siria, este aglomeratie mare. „Asteapta sa se intoarca acasa”, a explicat Abddul, un barbat din Raqqa, pentru jurnalistii de la Mashable.

„Pentru voi pare ciudat, insa pentru ei este suportabil. Ei cred ca va fi mai bine sa mearga acasa”, a spus acesta gesticuland spre o multime de femei si copii care asteapta in caldura.

Pe masura ce accesul in tarile europene a devenit tot mai dificil, multi dintre refugiatii sirieni renunta la visul unei vieti confortabile in Europa si prefera sa se intoarca la casele lor, mentioneaza Mashable.

Multi dintre cei care asteapta la Kilis au petrecut luni de zile in Turcia in asteptarea plecarii catre Europa. Autoritatile locale ¬†au incercat sa se descurce cu refugiatii dar au fost depasite. „In urma cu mai putin de cinci ani, Kilis era un oras in care se afla numai turci. Acum aici sunt 127.000 de sirieni si 90.000 de turci”, a declarat reprezentantul unui ONG din Irlanda, aflat la fata locului.

Mai multe state aflate pe „ruta balcanica” de migratie si-au inchis frontierele in fata refugiatilor. Cateva mii de refugiati sunt blocati acum la frontiera cu Macedonia, iar alte zeci de mii sunt in asteptare in Grecia.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti la Bruxelles in Consiliul European de primavara, au aprobat vineri acordul cu Turcia pentru solutionarea crizei migratiei, a anuntat pe Twitter premierul finlandez, Juha Sipila, potrivit Reuters si AFP.

”Acordul cu Turcia a fost aprobat”, a mentionat seful executivului finlandez.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: