Sirienii se simt UMILITI la Berlin, vor inapoi acasa: „In Germania si CAINII sunt tratati mai bine”

life

Mustafa e un inginer din Siria de 24 de ani, fluent in engleza, araba si acum si in germana. Mustafa a ajuns in Germania in iulie, dupa 8 saptamani de mers, alergat, inotat, mers cu barca, masina si multe altele. Insa, dupa toata aceasta aventura, este decis sa se intoarca in tara natala.

„Cel putin o data pe zi eram convins ca o sa mor. Nu am fost nevoiti sa supravietuim doar banditilor care erau gata sa ne omoare pentru banii, ceasurile si bijuteriile pe care le aveam sau nu in bagaje, ci si ucigasilor profesionisti, care au inecat pe multi din cei care erau in aceeasi barca in care eram si eu”, povesteste Mustafa pentru Huffington Post.

Atunci de ce dupa o calatorie atat de lunga Mustafa s-a hotarat sa-si retraga cererea de azil? Pana la urma Germania este cea mai ospitaliera tara cu refugiatii! Oriunde ai merge in Germania, se pot vedea steaguri si semne inscriptionate cu „Bun venit, refugiati”. Se tin concerte si evenimente in toata tara la fiecare sfarsit de saptamana si Merkel a reconfirmat cu fiecare ocazie pozitia binevoitoare fata de refugiatii din Siria.

„Germanii sunt minunati, Germania ca tara e foarte dura cu noi”, spune Mustafa. El spune ca declaratia lui Merkel este ipocrita. „Germania nu ne vrea aici. Birocratia si birocratii din Germania fac tot ce pot sa ne transmita ca nu suntem doriti aici. Trebuie doar sa vizitezi LaGeSo o data ca sa vezi cat de primitoare este de fapt Germania.”

LaGeSo este un acronim pentru Landesamt fur Gesundheit und Soziales, adica Biroul pentru Sanatate si Ajutor Social. Este biroul responsabil cu inregistrarea azilantilor, cu stabilirea datelor de infatisare, cu cazarea oamenilor in adaposturi in Berlin si cu distribuirea lucrurilor necesare, de la bilete de transport, la mancare si imbracaminte.

Vietile refugiatilor graviteaza in principiu in jurul LaGeSo. Daca te duci in orice zi acolo, chiar si la 3 dimineata, o sa vezi o coada imensa de refugiati. Mii de oameni. Sute dintre ei sunt copii sub 5 ani, multe femei insarcinate si batrani care nu ar trebui sa stea prea mult in picioare. Toti trebuie sa vina atat de dimineata cu slaba speranta de a prinde unul din primele 50 de bilete. Pentru ca doar 50 de oameni pe zi primesc bilete de la masinaria birocratica. Dupa 16 ore de stat in picioare, celorlalti li se spune sa se intoarca a doua zi si li se da un permis de o zi pentru a putea intra intr-unul din adaposturi, ceea ce ii duce la o alta coada, pentru a intra in adapost. In general oamenii apuca sa intre dupa ora 9 seara, cei mai multi dintre ei reusesc sa ajunga inauntru pana la miezul noptii. Dorm 3 ore si procesul reincepe.

„Cea mai frustranta parte este coruptia din interiorul LeGeSo”, spune Mustafa. „Multi refugiati primesc bilet nu pentru ca au stat la coada, ci pentru ca au o intelegere cu traducatorul care lucreaza in cladire.” Si asta nici macar nu se face cu discretie. S-au facut rapoarte plangeri, insa nici una nu a fost bagata in seama, asa cum nu au fost bagate in seama nici plangerile referitoare la violente impotriva refugiatilor.

„Nu am riscat atat de mult pentru aceasta calatorie ca sa fiu tratat asa. Am stat ca niste vite intr-o remorca de camion numai pentru a avea din nou sansa sa ma simt om. Nu am nevoie de banii si adapostul Germaniei, vreau doar sa-mi fie recunoscuta conditia de om. Sunt o persoana care traieste si respira, nu un numar sau o statistica. Ma duc acasa nu pentru ca Siria e mai sigura decat am lasat-o, ci pentru ca in ciuda fricii, m-am simtit mai om acolo decat ma simt aici. E posibil sa nu mai traiesc mult dupa ce ma intorc, dar macar o sa ma simt om pentru tot restul vietii. Imi doresc doar ca Germania sa inceapa sa-i trateze pe cei ce vor ramane macar la fel de bine cum isi trateaza cainii. Ar fi un mare pas inainte”, incheie Mustafa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: