Sistema Italia – modelul italian in Romania: o prezenta istorica ce renaSte

pagina verde

Ambasada Italiei la Bucuresti impreuna cu Agentia Italiana pentru Comert Exterior (Agentia ICE), Camera de Comert Italiana pentru Romania, Confindustria Romania si Institutul Italian de Cultura au organizat ieri evenimentul “Sistema Italia – modelul italian in Romania: o prezenta istorica ce renaste”, la Resedinta Ambasadorului Italiei.

Cu ocazia evenimentului au fost prezentate initiativele atat pe plan economic cat si cultural si social programate pentru urmatorii ani de “Sistema Italia” in Romania.

In cadrul evenimentului a fost reiterata prezenta vasta si puternica a Italiei in Romania, Italia fiind din punct de vedere economic cel mai important investitor in Romania, cu peste 20.000 de firme active. Pe langa multiplele intreprinderi mici si mijlocii, in Romania exista si numeroase grupuri industriale mari, localizate pe intreg teritoriul national, active in cele mai variate sectoare, de la energie la infrastructura, de la sectorul bancar si de asigurare la cel industrial.

Pe plan cultural, Italia este fara indoiala un partener fundamental pentru Romania, avand in vedere colaborarea existenta intre universitati si centre de cercetare si interesul puternic demonstrat de publicul roman pentru oferta culturala a Italiei.

Conform celor afirmate de Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Marco Giungi, “Suntem o prezenta istorica, puternica, marturie a unei mosteniri profunde si a unor legaturi actuale si concrete. Cifrele vorbesc de la sine: peste 20.000 de firme italiene in Romania, 1.300.000 de romani in Italia. Sistema Italia inseamna valorificarea cifrelor in cel mai eficient mod posibil. Dispunem de resursele organizatorice pentru a realiza acest lucru printr-o confruntare mai consecventa cu omologii romani si prin misiuni in teritoriu care sa identifice si sa valorifice in mod concret sinergiile unei prezente vaste ce reprezinta deja masa critica”.

In vederea sustinerii prezentei italiene in Romania exista asadar un “Sistema Italia” care ofera asistenta antreprenorilor si cetatenilor italieni din Romania, bazandu-se pe o prezenta istorica semnificativa ca cifre si dimensiuni si care intentioneaza acum sa actioneze intr-un mod si mai unitar, si mai omogen.

In acest sens, Directorul Agentiei ICE Bucuresti, Luca Gentile, a afirmat: “Sistema Italia in Romania dobandeste azi, atat la nivel institutional cat si antreprenorial, un semn distinctiv care ii sporeste gradul de recunoastere de catre toate firmele italiene pe care an de an Agentia ICE le ghideaza catre o piata plina de oportunitati cum este cea romaneasca”.

Presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania, Roberto Musneci, a amintit, in schimb cum: “Prezenta vasta a firmelor italiene si a bunelor practici dezvoltate de-a lungul anilor necesita un dialog constant intre antreprenorii romani si cei italieni ce va fi, cu siguranta, optimizat prin prisma abordarii sinergice reinnoite a Sistema Italia”.

Presedintele Confindustria Romania, Mauro Maria Angelini, a subliniat urmatoarele: “Cu ocazia lansarii logo-ului Sistema Italia, Confindustria Romania confirma propriul angajament alaturi de institutiile italiene de a actiona sub semnul Sistema Italia cu acelasi devotament cu care actioneaza si in relatia cu firmele asociate”.

Directorul Institutului Italian de Cultura din Bucuresti, Ezio Peraro, a amintit urmatoarele: “Cultura este un bun imaterial, dar indispensabil ca aerul pe care il respiram. Este antidotul necesar la stereotipuri, la locurile comune din care se alimenteaza asa-numitul qualunquismo sau apatia politica si sociala. Cultura reprezinta inainte de toate cunoasterea sinelui si a altora. Cultura reprezinta indepartarea prejudecatilor. Cultura reprezinta setea de a invata. Promovarea culturii italiene in Romania, sarcina noastra institutionala, nu este o forma de colonialism si nici o incercare de a demonstra o presupusa superioritate. Este, in primul rand, impartasirea propriului patrimoniu cultural care se prefigureaza sub cele mai variate forme precum arta, muzica, teatru, cinema, moda, dar si traditii populare, valorificare a teritoriului, gastronomie si enologie.

Obiectivul nostru este acela de a construi punti intre Italia si Romania, de a favoriza orice forma de colaborare la nivel literar, stiintific, social si artistic. Invatarea limbii italiene ofera, de asemenea, cheia de acces la inestimabilul nostru tezaur cultural contribuind in acelasi timp la o mai mare integrare in casa europeana comuna.”

De-a lungul serii a fost prezentata si candidatura orasului Milano pentru gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: