news

„Situatia din Polonia si Ungaria s-a deteriorat”. Parlamentul European, apel pentru „crearea unui mecanism permanent pentru democratie, statul de drept si drepturile fundamentale”

Discutiile UE cu Polonia si Ungaria nu au determinat inca aceste tari sa se realinieze valorilor pe care se intemeiaza Uniunea, a avertizat joi Parlamentul.

Principalele concluzii ale dezbaterilor, conform unui comunicat al PE remis redactiei aktual24.ro:

• Este nevoie de audieri organizate in mod regulat si structurat, urmate de recomandari concrete
• Parlamentul solicita sa fie implicat in mod oficial in audierile cu autoritatile nationale
• Apel pentru crearea unui mecanism permanent pentru democratie, statul de drept si drepturile fundamentale

Intr-o rezolutie adoptata cu 446 de voturi pentru, 178 impotriva si 41 de abtineri, deputatii subliniaza faptul ca rapoartele si declaratiile Comisiei si ale organismelor internationale, cum ar fi ONU, OSCE si Consiliul Europei, indica faptul ca „situatia din Polonia si din Ungaria s-a deteriorat de la declansarea articolului 7 alineatul (1)”.

Deputatii subliniaza ca audierile organizate de Consiliu in temeiul articolului 7 din Tratat nu sunt organizate in mod regulat, nici structurat. Acestia solicita Consiliului sa adreseze recomandari concrete tarilor in cauza, inclusiv termenele limita, pentru a asigura respectarea legislatiei UE.

„Esecul Consiliului in a face uz efectiv de articolul 7 din TUE continua sa submineze integritatea valorilor comune europene, increderea reciproca si credibilitatea Uniunii in ansamblu”, sustine PE.

Textul rezolutiei invita de asemenea Comisia sa utilizeze pe deplin instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a lua masuri in legatura cu existenta unui risc clar de incalcare grava de catre Polonia si Ungaria a valorilor pe care se intemeiaza Uniunea, in special procedurile accelerate de constatare a neindeplinirii obligatiilor si cererile de masuri provizorii adresate Curtii de Justitie.

Rolul PE in audierile organizate in temeiul articolului 7

Deputatii se plang ca nu li s-a permis sa participe la audieri, chiar daca Parlamentul a fost cel care a initiat procedurile legate de articolul 7. Ei insista asupra faptului ca Parlamentului ar trebui sa i se ofere posibilitatea de a-si prezenta oficial propunerea motivata in fata Consiliului.

Mecanism permanent al UE pentru democratie, stat de drept si drepturi fundamentale

In cele din urma, rezolutia subliniaza „nevoia stringenta” a unui mecanism al UE privind democratia, statul de drept si drepturile fundamentale, dupa modelul propus de Parlament. Aceasta ar trebui sa fie o revizuire independenta anuala care evalueaza, in conditii de egalitate, conformitatea tuturor statelor membre cu valorile prevazute la articolul 2 din Tratat.

Background

In septembrie 2018, Parlamentul a solicitat Consiliului sa actioneze pentru a impiedica autoritatile maghiare sa incalce valorile fondatoare ale UE. Deputatii erau preocupati in principal de independenta judiciara, libertatea de exprimare, coruptia, drepturile minoritatilor si situatia migrantilor si a refugiatilor.

In cazul Poloniei, Comisia Europeana a solicitat actiuni ale UE in decembrie 2017, avand in vedere amenintarile percepute la adresa independentei sistemului judiciar. Intr-o rezolutie adoptata in martie 2018, Parlamentul European a fost de acord cu Comisia cu privire la riscurile de incalcare a principiilor statul de drept in Polonia.

In conformitate cu articolul 7 din Tratat, in urma acestor solicitari, Consiliul poate stabili ca exista un risc clar de incalcare grava a valorilor UE in tarile in cauza. Inainte de a face acest lucru, ministrii vor asculta parerile autoritatilor nationale. Aceasa procedura ar putea determina sanctiuni, precum suspendarea dreptului de vot in cadrul Consiliului.

Ministrii UE au organizat doua audieri cu guvernul maghiar, in septembrie 2019 si decembrie 2019. Deputatii europeni s-au plans in mod repetat ca nu au fost inclusi in mod oficial in aceste discutii. Autoritatile poloneze s-au aparat in fata Consiliului cu trei ocazii, intre iunie si decembrie 2018.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

BEC a respins candidatura lui Florin Calinescu la Parlamentul European. Partidul lui nu a strans suficiente semnaturi

Biroul Electoral Central a respins, marti, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unita (PDU) la…

4 ore ago

Italia adopta masuri pentru a permite activistilor anti-avort sa intre in clinicile in care se fac intreruperi de sarcina

Partidele italiene de opozitie au declarat ca drepturile femeilor din Italia au primit o lovitura…

11 ore ago

Rusia incearca sa faca din Gagauzia o noua „Transnistrie”. Acelasi scenariu ca in anii ‘90

Ce se intampla acum in Gagauzia ne aminteste de evenimentele din stanga Nistrului din anii…

4 ore ago

Carles Puigdemont spune ca partidul sau pro-independenta este aproape de a prelua controlul asupra regiunii catalane

Fostul presedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, care traieste in auto-exil de la incercarea esuata de…

11 ore ago

La Paris, flacara olimpica va trece pe la teatrul Bataclan si pe la Memorialul Shoah

In luna iunie, cand va ajunge la Paris, flacara olimpica va trece pe langa teatrul…

11 ore ago