„Situatia in care s-a ajuns este una grava”. Kovesi, primul interviu dupa victoria istorica de la Bruxelles

news

Primul interviu pe care Laura Codruta Kovesi l-a oferit dupa victoria de la Bruxelles este pentru postul Europa FM. Ea a declarat, la intoarcerea la Bucuresti, ca „ca acest vot din Parlamentul European nu a fost un vot doar pentru mine, ci a fost un vot pentru sistemul de justitie roman dar si pentru toti cetatenii romani care au sustinut in ultimul timp lupta anticoruptie si statul de drept”.

Iata integral interviul lui Kovesi:

Europa FM: Cum primiti vestea celor doua voturi care va confirma ca favorita a cursei pentru functia de procuror european?

Laura Codruta Kovesi: Sunt extrem de bucuroasa si onorata, cred ca acest vot din Parlamentul European nu a fost un vot doar pentru mine, ci a fost un vot pentru sistemul de justitie roman dar si pentru toti cetatenii romani care au sustinut in ultimul timp lupta anticoruptie si statul de drept. In egala masura cred ca acest vot este si pentru toti procurorii si judecatorii din Europa care sunt supusi presiunilor in activitatea lor. As vrea sa va spun ca m-am inscris in aceasta cursa pentru conducerea Parchetului European ca profesionist, nu am avut suportul Guvernului de la Bucuresti, nici nu l-am cerut si nici nu ma asteptam sa il primesc. Ceea ce a depins de mine am facut, este o mare onoare ca am obtinut primul loc la selectia tehnica a Comisiei Europene si ca am avut ocazia sa imi sustin candidatura in Parlamentul European alaturi de ceilalti doi profesionisti din Franta si Germania.

Europa FM: Cum vi s-au parut audierile?

L.C. Kovesi: Competitia in general a fost organizata intr-un mod desavarsit, sunt bune practici din care toate tarile au ceva de invatat si mai ales noi, Romania, avem de invatat. Cred ca s-au pus acele intrebari la care se astepta un raspuns. Nu stiu daca sunt identice cu intrebarile care au fost puse colegilor mei sau nu, pentru ca nu am putut urmari ieri, insa cred ca s-a vrut lamurirea unor aspecte de natura tehnica, dar si a unor principii in ceea ce priveste candidatii care au fost prezenti.

Europa FM: Ce sanse considerati ca aveti in etapa urmatoare, cea a negocierilor din Consiliul UE, tinand cont ca, dupa cum ati spus si dumneavoastra, nu sunteti sprijinita de autoritatile de la Bucuresti?

L.C. Kovesi: Ceea ce a tinut de mine am facut. De acum este o decizie a oficialilor europeni, este o decizie politica care urmeaza sa se ia cu privire la aceasta chestiune. Regulamentul prevede ca decizia se ia prin consensul intre Consiliul UE si Parlamentul European.

Europa FM: Spuneti-mi, va rog, cum comentati protestele din ultimele zile ale magistratilor romani. Sunteti de acord cu revendicarile lor?

L.C. Kovesi: Sunt magistrat roman si sunt alaturi de colegii mei chiar daca doar astazi m-am intors in tara si efectiv nu am fost aici. Cred ca in aceste zile, magistratii romani se opun cu indarjire preluarii sub control politic a justitiei in urma unei Ordonante de Urgenta care incalca normele europene, incalca recomandarile explicite ale Comisiei Europene. Situatia in care s-a ajuns este una grava, stim cu totii ca un protest al magistratilor este ceva iesit din comun. Chiar ieri cand eu imi sustineam candidatura in comisiile Parlamentului European, DNA, insitutia pe care am condus-o timp de cinci ani de zile, a afisat un mare banner pe site-ul propriu prin care a avertizat ca este in pericol, ca se incearca blocarea activitatii si ca nu va mai putea combate coruptia la nivel inalt, deci categoric sunt alaturi de toti colegii mei, procurori si judecatori.

Mai mult despre:


Comentarii: