„Situatie de o gravitate iesita din comun”. Iohannis anunta ca vinovatii pentru umilirea romanilor din diaspora vor plati

politica

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, de la Bruxelles, ca in momentul in care se va intoarce la Bucuresti va intreprinde actiuni legate de situatia de „o gravitate iesita din comun” a modului in care romanii din diaspora au fost impiedicati sa voteze.

„La aceste alegeri europarlamentare s-a repetat practic situatia de acum cinci ani de la alegerile prezidentiale, mii de romani nu au reusit sa isi exercite dreptul de vot. Mai are legitimitate ministrul Teodor Melescanu?”, a intrebat un jurnalist.

„Dati-mi voie sa raspund la teme legate de Uniunea Europeana, iar despre aceste teme, extrem de importante, unele de o gravitate iesita din comun, vom vorbi la Bucuresti”, a raspuns Klaus Iohannis.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a afirmat, marti, ca procesul de votare in sectiile din afara Romaniei a fost ingreunat, pe de o parte, de faptul ca a fost organizat si referendumul, iar pe de alta parte de numarul mare de romani din diaspora care au mers la vot. El a spus ca va trimite o echipa de control in tarile unde au fost cele mai mari probleme, pentru a lua masurile necesare pentru ca situatia sa nu se repete.

„Noi nu am avut un rand de alegeri, asa cum se hotarase, a venit dupa aceea decizia cu referendumul care practic a dublat munca, activitatea in sectiile de votare. Aceasta a fost una dintre primele cauze si o a doua cauza este faptul ca a venit un numar foarte mare de oameni si in conditiile in care in multe sectii de votare era o singura tableta pentru verificarea votului multiplu au trecut perioade foarte mari de timp”, a spus ministrul Afacerilor Externe.

Acesta a explicat ca in strainatate procesul de votare al fiecarui alegator dureaza, „in principiu, cam doua, trei minute pe om”.

„Avand in vedere ca era si referendumul cu inca doua intrebari, cu doua buletine, este intre sase si sapte minute deci a existat o presiune foarte mare de timp data si de numarul mare de oameni care au venit, eu, asa cum am declarat ieri, imi cer scuze si as dori ca toti oamenii sa poata sa voteze, inclusiv cei din strainatate. E adevarat ca si in tara au fost cozi foarte mari, de peste doua ore, dar ceea ce voi face este o ancheta in tarile unde au fost cele mai mari probleme si vom trimite o echipa de control, ca sa luam masurile necesare sa nu se mai repete”, a spus Teodor Melescanu.

In ceea ce priveste modul in care a fost reflectata situatia creata la sectiile de votare organizate de Romania in afara granitelor, ministrul de Externe a spus ca si in cazul altor tari au fost cozi la sectiile de votare din strainatate, dar nu au existat probleme.

„Nu chiar in toata Europa (au fost cozi – n.r..) Au fost cateva centre unde exista concentrari foarte mari de romani si care ridica probleme, sunt trei sau patru tari”, a spus ministrul.

El a precizat, intrebat fiind daca are in cotninuare sprijinul premierului Viorica Dancila, ca nu i-a cerut „nimeni niciun fel de demisie” si ca din punctul sau de vedere autoritatile trebuie sa se concenterze „pe viitor”.

„Ceea ce am promis – si o sa fac si o avem si noi ca propunere, o vom discuta maine – este o propunere de a stabili un sistem mai elastic pentru cei din diaspora”, a mai afirmat Melescanu.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, spunea, duminica seara, ca nu are ce sa-si reproseze cu privire la organizarea alegerilor europarlamentare si a referendumului pe justitie in strainatate si crede ca in zonele unde sunt grupati foarte multi romani nu se poate face fata prin consulate si doua sau trei circumscriptii, precizand ca este nevoie de o noua legislatie petnru votul in afara granitelor.

Luni, Teodor Melescanu a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut sa-si exercite dreptul de vot sau care au fost obligati sa stea la coada ore intregi pentru a putea vota. El spunea ca a dispus anchete in tarile unde au fost „situatii regretabile” si anunta ca a cerut o analiza pentru a se gasi solutii privind dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei.

Mai mult despre: ,


Comentarii: