externe

Situatie dramatica in Sudan: Diplomati si cetateni straini au fost evacuati in graba

Tot mai multe tari au evacuat diplomati si cetateni din capitala Sudanului, in timp ce luptele violente continua sa faca ravagii la Khartoum, scrie BBC.

Statele Unite si Marea Britanie au anuntat duminica ca au evacuat diplomati din tara africana.

Franta, Germania, Italia si Spania au evacuat, de asemenea, diplomati si alti cetateni.

Lupte acerbe pentru putere intre armata regulata si o forta paramilitara (RSF) a dus la violente in Sudan de mai bine de o saptamana.

Autoritatile americane au declarat ca au transportat pe calea aerului mai putin de 100 de persoane cu trei elicoptere Chinook duminica dimineata, intr-o operatiune „rapida si curata”.

Guvernul britanic a reusit sa scoata din tara, pe calea aerului, diplomatii britanici si familiile lor, in cadrul unei operatiuni descrise ca fiind „complexa si rapida”. Ministrul de externe James Cleverly a declarat ca optiunile de evacuare a cetatenilor britanici ramasi in Sudan sunt „extrem de limitate”.

Mai multe alte tari desfasurau duminica operatiuni de evacuare:

Presedintele francez Emmanuel Macron a confirmat ca un avion a sosit duminica in Djibouti transportand cetateni francezi si alte persoane, in timp ce o alta evacuare a avut loc luni, ridicand numarul persoanelor evacuate pana in prezent la 388.

Italia si Spania au evacuat cetateni de mai multe nationalitati – misiunea spaniola a inclus cetateni din Argentina, Columbia, Irlanda, Portugalia, Polonia, Mexic, Venezuela si Sudan.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat ca guvernul sau si-a evacuat personalul diplomatic.

Au existat apeluri disperate de ajutor din partea multor studenti straini – din Africa, Asia si Orientul Mijlociu – care sunt blocati in Khartoum, un oras cu aproximativ sase milioane de locuitori.

Intre timp, exista rapoarte conform carora conectivitatea la internet a cazut aproape in totalitate in Sudan, ceea ce ar putea impiedica serios coordonarea ajutorului pentru cei blocati in Khartoum si in alte orase din Sudan.

Lupta pentru putere a dus la bombardamente intense in capitala, soldate cu sute de morti si alte mii de raniti.

Impuscaturile si bombardamentele aproape constante din Khartoum si din alte parti au taiat electricitatea si accesul sigur la alimente si apa pentru o mare parte a populatiei.

Au fost ignorate mai multe incetari ale focului, aparent convenite de ambele parti, inclusiv o pauza de trei zile pentru a marca sarbatoarea musulmana Eid al-Fitr, care a inceput vineri.

Duminica, SUA au anuntat ca o echipa de interventie in caz de dezastru va fi trimisa in zona pentru a „coordona raspunsul umanitar pentru cei care au nevoie, atat in interiorul, cat si in afara Sudanului”.

Samantha Power, de la Agentia americana pentru Dezvoltare Internationala (USAID), a declarat ca echipa va lucra, pentru inceput, din Kenya si va avea ca prioritate obtinerea de „asistenta umanitara salvatoare de vieti pentru cei care au cea mai mare nevoie de ea”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca luptele au ucis peste 400 de persoane si au ranit mii de oameni. Dar se crede ca numarul mortilor este mult mai mare, deoarece majoritatea spitalelor din oras au fost fortate sa se inchida din cauza luptelor.

Alaturi de Khartoum, regiunea vestica a Darfurului, unde RSF a aparut prima data, a fost grav afectata de lupte.

ONU a avertizat ca pana la 20.000 de persoane – majoritatea femei si copii – au fugit din Sudan pentru a cauta siguranta in Ciad.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Canepa sau marijuana? Angajatii Departamentului de Administratie au distrus zeci de plante care au rasarit in fata Capitoliului statului Wisconsin

Planurile cuiva de a recolta zeci de plante posibil de marijuana cultivate pe terenul Capitoliului…

6 minute ago

Donald Trump planuieste cea mai mare deportare in masa din istoria Americii: 20 de milioane de oameni ar putea fi alungati din tara

Echipa de campanie a lui Donald Trump care lucreaza pentru a transforma politica de imigratie…

15 minute ago

Romanii pot raporta deepfake-urile si manipularile online la Ministerul Digitalizarii. Ministrul le multumeste „partenerilor Google, Meta si TikTok”

Romanii pot reclama dezinformarile si deepfake-urile, realizate cu ajutorul Inteligentei Artificiale (IA) de pe platformele…

16 minute ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

30 de minute ago

Regimul nord-coreean confirma ca a lansat o racheta balistica si promite sporirea fortei nucleare a tarii

Coreea de Nord a confirmat sambata ca a testat o racheta balistica tactica, a transmis…

45 de minute ago

Cum va fi vremea in weekend. De duminica se incalzeste, dar vom avea si averse de ploaie si furtuni

Dupa valul de ploi si frig, vremea se schimba la sfarsitul saptamanii. Directorul Administratiei Nationale…

O oră ago