Situatie foarte grava, Dragnea i-a interzis lui Dancila sa mai vorbeasca cu presedintele Romaniei. Premierul refuza sa ii raspunda lui Iohannis la telefon

news

Surse din Administratia Prezidentiala, citate de g4media.ro, anunta ca premierul Dancila a refuzat sa ii raspunda la telefon presedintelui Iohannis. Acesta a apelat-o vineri dimineata de mai multe ori, dupa ce Dragnea a anuntat, joi seara, ca guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Iohannis a incercat sa o contacteze pe Dancila inainte de ora 10.00, cand premierul urma sa participe la un eveniment in Pitesti, pentru a discuta despre memorandumul adoptat de Guvern in sedinta de miercuri prin care incep demersurile pentru mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim”, au declarat sursele citate.

Dancila a participat, incepand cu ora 10.00, la „Festivalul lalelelor” din Pitesti.

Presedintele Romaniei nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunta vineri Administratia Prezidentiala, care subliniaza ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare si ca „un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia”.

Presedintele Romaniei reafirma faptul ca pozitia tarii noastre fata de statutul orasului Ierusalim ramane conforma cu cea stabilita prin rezolutiile Consiliului de Securitate ONU si Adunarii Generale ONU in materie.

Administratia Prezidentiala reaminteste faptul ca exista o serie de rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU si ale Adunarii Generale a ONU prin care se solicita, printre altele, statelor membre ONU sa se abtina sa stabileasca misiuni diplomatice in Ierusalim si sa intensifice eforturile internationale pentru o pace durabila, cuprinzatoare si justa in Orientul Mijlociu. Prin urmare, in aceasta etapa, relocarea ambasadei Romaniei in Ierusalim ar reprezenta o incalcare a dreptului international relevant.

”Tinand cont de toate aceste aspecte, Presedintele Klaus Iohannis indeamna toti factorii guvernamentali si politici la responsabilitate si discernamant in ceea ce priveste deciziile majore de politica externa ale Romaniei, cu efecte strategice, inclusiv asupra sigurantei nationale si a cetatenilor romani. In acest sens, o astfel de decizie trebuie luata numai dupa consultarea si cu avizul tuturor institutiilor cu atributii in domeniul politicii externe si al securitatii nationale, decizia finala apartinand, din punct de vedere constitutional, Presedintelui Romaniei”, se mai arata in comunicat.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat joi seara la Antena 3 ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administratia americana”, deoarece Romania este al doilea stat dupa SUA care face acest lucru.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: