Slovacia ar putea ingheta ajutorul oferit Ucrainei din cauza opririi furnizarii de gaze rusesti. Solutiile tehnice propuse de Bratislava au fost respinse de Kiev
Slovacia ia in considerare represalii impotriva Ucrainei, inclusiv inghetarea ajutorului, daca nu se gaseste o solutie la decizia Kievului de a opri gazul rusesc, a declarat joi premierul Robert Fico, dupa discutii cu comisarul UE pentru Energie, Dan Jorgensen, transmite Reuters.
Pe 1 ianuarie, Kievul a facut pasul pentru a reduce veniturile care contribuie la finantarea razboiului Rusiei impotriva Ucrainei, dupa ce a dat timp pentru a fi gasiti furnizori alternativi.
Cu toate acestea, Fico spune ca oprirea transportului de gaze rusesti va costa Slovacia 1 miliard de euro pe an in preturi mai mari pentru gazul pe care il foloseste si 500 de milioane de euro in taxe de tranzit.
El a amenintat ca va intrerupe aprovizionarea de urgenta cu energie electrica catre Ucraina, pe masura ce Rusia ii ataca reteaua electrica, sau ca va reduce ajutorul pentru refugiatii ucraineni.
Joi, el a spus ca guvernul ar putea, de asemenea, sa opreasca ajutorul umanitar sau sa foloseasca dreptul de veto in deciziile UE privind Ucraina, insistand in acelasi timp ca nu doreste sa creasca tensiunile. „Nu exista nimic – nici legea sau sanctiunile internationale – care sa impiedice tranzitul gazelor prin Ucraina”, a spus el reporterilor la Bruxelles.
El a spus ca preturile mai mari ale energiei ar afecta competitivitatea UE. „Daca daunele aduse UE si Slovaciei sunt permanente, Slovacia va lua masuri reciproce”, a adaugat Fico.
Slovacia si Comisia Europeana au declarat ca au convenit sa infiinteze un grup de lucru pe aceasta problema. Ministerul Energiei de la Kiev nu a raspuns imediat solicitarilor de comentarii.
Fico a schimbat politica externa a Slovaciei de la preluarea puterii in 2023, cultivand relatiile cu Rusia si refuzand sa ofere ajutor militar Ucrainei.
Operatorul slovac de transport de gaze Eustream, detinut in proportie de 51%, a raportat venituri pentru intregul tranzit de gaze de 226 de milioane de euro pentru anul incheiat in iulie 2023, cel mai recent disponibil – o cifra care include o mica parte din gazul non-rus.
Slovacia a propus solutii tehnice, inclusiv luarea in proprietate a gazului rusesc inainte de a ajunge in Ucraina, dar Kievul le-a respins la un summit UE din decembrie. Cateva zile mai tarziu, Fico s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin la Moscova pentru a discuta problema.
Slovacia, care are contract cu compania rusa Gazprom, are nevoie de 4-5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an pentru a-si satisface nevoile si primea aproximativ 3 miliarde de metri cubi din Rusia prin Ucraina.