Slovacia cere relaxarea controalelor la frontiera cu Cehia

externe

Slovacia a intensificat joi presiunile asupra Republicii Cehe pentru ca aceasta sa relaxeze controalele la frontiera, in vigoare de cateva saptamani, menite sa combata cresterea numarului de migranti, in special din Siria, care se indreapta spre Germania si alte state din vestul Europei, informeaza Reuters.

Controalele au creat tensiuni intre cele doua tari, prim-ministrul slovac Eduard Heger contestand utilizarea lor in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene. El s-a deplasat joi seara la Praga pentru a cauta o solutie impreuna cu omologul ceh, Petr Fiala.

Controalele de la punctele de intrare de-a lungul granitei comune de 252 de kilometri cu scopul de a descuraja migrantii care se deplaseaza pe jos sau care sunt introdusi ilegal la bordul unor vehicule au ingreunat circulatia camioanelor provocand adesea intarzieri de cateva ore, situatie care a starnit nemultumirea soferilor de camion slovaci.

Slovacia sustine ca aceste controale incalca principiile Spatiului Schengen, din care fac parte ambele tari. Ministrul ceh de interne Vit Rakusan a declarat miercuri ca acestea nu vor fi eliminate prea curand deoarece s-au dovedit eficiente.

„Cu siguranta este bine sa facem aceste verificari, cat mai rapid posibil pentru cetatenii cehi si slovaci”, a spus Rakusan intr-un interviu la Czech TV.

„Am convenit asupra unei cooperari mai stranse a politiei la granita”, a spus el, adaugand ca cei doi prim-ministri vor oferi mai multe detalii vineri.

UE a admis controalele temporare din Cehia din cauza „migratiei neregulate si activitatilor grupurilor organizate de contrabanda”.

In aceasta luna, guvernul slovac a instalat o tabara cu 16 corturi in Kuty, un oras de granita, pentru a gestiona fluxul de migranti opriti de controale.

„Vreau sa merg in Germania pentru ca tatal meu si familia mea sunt acolo”, a spus Khalid, un tanar de 24 de ani oprit de controalele cehe dupa o calatorie de sase saptamani din Siria si care acum se afla in aceasta tabara. „Vreau doar sa merg in Germania sa lucrez. Nu am bani”.

Guvernul ceh a pus in aplicare aceste controale pe 29 septembrie, dupa ce anul acesta a inregistrat, pana in prezent, o crestere de 12 ori a numarului de arestari in randurile migrantilor, numar care a ajuns la 12.000 de persoane.

De atunci, politia ceha a identificat 8.840 de cazuri de migratie ilegala si a intors 2.841 de persoane in Slovacia.
Cei mai multi dintre migranti sunt sirieni, iar ministerul de interne slovac a declarat ca razboiul civil din Siria face dificila expulzarea lor.

Aproximativ 200 de persoane se aflau in tabara de la Kuty la inceputul acestei saptamani, majoritatea ramanand acolo doua sau trei zile.

Soferii de camion au blocat temporar frontiera in noaptea zilei de luni pana au primit promisiuni de imbunatatire a situatiei din partea autoritatilor.

Slovacii au incercat, de asemenea, sa contribuie la consolidarea frontierei externe Schengen dintre Ungaria si Serbia, pe unde trec multi migranti, care se deplaseaza apoi prin Slovacia spre Republica Ceha.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: