Slovacia sufera o scadere istorica in clasamentul Transparency International. Pro-rusul Fico a desfiintat in 2023 parchetul care lupta cu coruptia

externe

Robert Fico, acuzatii, amestec, Cehia

Slovacia a cunoscut o scadere dramatica a Indicelui de perceptie a coruptiei al Transparency International, coborand cu 12 locuri pana pe locul 59 dintre 180 de tari, scaderea pe care organizatia o atribuie reformelor controversate ale celui de-al patrulea guvern Fico, relateaza Euractiv.

Scaderea actuala este in contrast puternic cu performanta Slovaciei de anul trecut, cand tara s-a plasat pe cel mai bun loc in clasament de pana acum, locul 47 – o pozitie care, dupa cum a subliniat Transparency International Slovakia, se datoreaza guvernarii administratiilor pro-europene Heger si Odor, inainte de revenirea lui Fico la putere.

Cea mai recenta evaluare reflecta insa direct actiunile celui de-al patrulea guvern de coalitie condus de Robert Fico, care a revenit la putere in octombrie 2023.

Scorul actual al Slovaciei la indicele si clasamentul coruptiei au scazut la niveluri comparabile cu cel de-al treilea guvern al lui Fico (2016-2018), perioada marcata de uciderea jurnalistului Jan Kuciak si a logodnicei sale Martina Kusnirova.

In evaluarea sa, Transparency International a etichetat Slovacia drept „tara de urmarit” si a legat in mod explicit inrautatirea perceptiei coruptiei de reformele guvernamentale ale lui Fico, spunand ca acestea „submineaza controalele anticoruptie si ocolesc consultarea publica”.

Ca exemple, organizatia a citat dizolvarea Parchetului Special si a Agentiei Nationale de Combatere a Criminalitatii, care sunt ambele responsabile de investigarea coruptiei si a infractiunilor grave.

Organizatia a criticat si reforma controversata a Codului Penal adoptata anul trecut, care a scurtat termenul de prescriptie, a slabit pedepsele pentru coruptie si a permis renuntarea la anumite pedepse.

„Aceste schimbari au limitat capacitatea de a judeca faptuitorii in cazurile in curs si au favorizat impunitatea in unele cazuri la nivel inalt”, a avertizat Transparency.

Potrivit ONG-ului slovac anticoruptie Nadacia Zastavme Korupciu, reforma Codului Penal a ajutat deja peste 1.300 de infractori si inculpati.

Transparency a remarcat, de asemenea, ca numirile politice, eludarea procedurilor legislative standard si eforturile guvernamentale de a submina institutiile independente si mass-media – impreuna cu atacurile asupra ONG-urilor – au provocat o reactie semnificativa din partea cetatenilor si a societatii civile.

Demonstratiile antiguvernamentale recente in sprijinul directiei pro-europene a Slovaciei au inregistrat o prezenta de peste 100.000 de persoane, participarea fiind in continua crestere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: