Slugarel anunta ce vor PSD-istii, ce va contine OUG pe codurile penale. Reactie taioasa a DNA

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a dat explicatii, joi, pe ordonanta de urgenta pe codurile penale, precizand ca Guvernul nu va inlocui cele doua coduri cu altele, ci va veni cu modificari pe ele. Toader a reiterat ideea potrivit careia nu el decide daca se da sau nu OUG.

„Unii spun ceea ce stiu, altii stiu ceea ce spun. Era undeva in vara lui 2010 cand Parlamentul elaborase proiectul de lege pentru noua lege a Educatiei, trecuse de Camera Deputatilor si urma votul final la Senat. In momentul acela, Guvernul a venit si a elaborat un proiect de lege propriu pe care l-a promovat, Curtea a spus ca nu poate Guvernul sa preia de la legiuitori un act normativ aflat in adoptare finala. Astazi, daca vorbim de OUG pe coduri penale, Guvernul nu va veni sa inlocuiasca cele doua cpduri cu alte coduri, cum era atunci cand legea Parlamentului era inlocuita cu OUG Guvernului. De data asta, Guvernul, daca va veni, nu va veni sa inlocuiasca acet Cod Penal cu altul, va veni cu modificari la ceea ce este in vigoare si va ramane in vigoare”, a declarat Tudorel Toader, in Parlament.

Ministrul Justitiei a explicat si componenta ordonantei de urgenta pe codurile penale.

„Daca va fi o ordonanta va fi cel mult cu trei elemente, doua parti trei elemente. Partea 1: modificarea Codului Penal, partea doi: modificarea Codului de Procedura Penala. 1. Modificarea in acord cu deciziile CCR. 2. Transpunerea celor doua directive, confiscarea si prezumtia de nevinovatie si 3 – preluarea unor solutii legislative declarate constitutionale”, a completat Toader, citat de Mediafax.

Anterior, ministrul anuntase ca nu stie daca ordonanta de urgenta pentru modificarea codurilor penale va fi gata pana la finalul anului, Toader precizand ca in momentul acesta analizeaza sa vada in ce masura reia proiecte de anul trecut.

Procurorul sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Anca Jurma, a declarat joi ca un act normativ de o importanta atat de mare cum este Codul penal ar trebui dezbatut in Parlament, „mai degraba decat adoptat printr-o ordonanta de urgenta”, informeaza Agerpres.

Intrebata de jurnalisti despre modificarea Codului penal si a celui de procedura penala, Jurma a declarat: „Nu e competenta noastra sa discutam despre modul in care legile sunt adoptate in Romania, doar pot sa-mi exprim opinia personala, in sensul ca un act normativ de o importanta atat de mare, cum este un cod penal, ar trebui dezbatut in Parlament, mai degraba decat adoptat printr-o ordonanta de urgenta (…), repet, nu sunt constitutionalist si noi va trebui sa aplicam legea asa cum se va adopta”.

Chestionata cum vede discutiile despre amnistie si gratiere, Jurma a raspuns: „Nu as vrea sa ma pronunt asupra lucrurilor (…) de competenta legislativului, dar trebuie sa tinem seama ca in momentul in care legislatia penala si procesual penala intr-un stat membru – si Romania este un stat membru – nu este suficient de puternica, acest lucru se poate repercuta asupra anchetelor privind fraude europene si implicit asupra eficientei procurorului european”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: