Slugoiul Toader il ameninta pe Iohannis: „Orice decizie CCR produce efecte juridice”

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca ”orice decizie CCR produce efecte juridice” si face referire la Decizia 136 din 20 martie 2018 care vizeaza modificarea legii de functionare a Curtii Constitutionale. Intrucat parte dintre modificari au fost declarate neconstitutionale, Tudorel Toader afirma ca ”legea nu a fost promulgata, nu a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nu a intrat in vigoare, iar Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective”, potrivit News.ro.

Tudorel Toader a postat, sambata, un mesaj pe Facebook intitulat ”Orice decizie CCR produce efecte juridice” si face referire la Decizia 136 din 20 martie 2018.

”Decizia nr.136 din 20 martie 2018 (…) a fost pronuntata in controlul de constitutionalitate a priori, preventiv, inainte de promulgare. Efectele deciziei – legea nu a fost promulgata, nu a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nu a intrat in vigoare, iar Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale”, scrie Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, legea pentru modificarea si completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale se afla in procedura de reexaminare pentru punerea in acord cu decizia Curtii Constitutionale, fiind trimisa in data de 23 mai 2018 la Senat.

”Prin urmare, Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale nu a facut obiectul controlului de constitutionalitate, aceasta putand fi contestata numai in temeiul si in conditiile prevazute de art.146 lit.d) din Constitutie. Legea nr.47/1992, in integralitatea ei, se bucura in continuare de prezumtia de constitutionalitate, care se ataseaza oricarui act de reglementare ce face parte din dreptul pozitiv”, mai scrie Toader pe Facebook.

Ministrul Justitiei afirma ca ”procedura constitutionala si legala este in curs, iar pana la adoptarea si intrarea in vigoare a normelor de modificare a Legii nr.47/1992, aceasta continua sa se aplice in redactarea in vigoare”.

”Decizia Curtii produce efecte numai pentru viitor, de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial, fara sa afecteze mandatele in curs”, isi incheie Toader mesajul.

Legea prin care este sporita imunitatea judecatorilor Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) este partial neconstitutionala, a decis, in 20 martie, CCR.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: