Soarta soldatilor de la Azovstal: Liderul separatistilor pro-rusi spune ce pregateste Rusia pentru prizonierii de razboi

externe

Denis Pusilin, liderul separatist din Donetk, a dat luni detalii despre soarta eroilor ucraineni luati prizonieri de la Azovstal.

Pusilin spune ca se are in vedere alcatuirea unui tribunal international care sa ii judece.

„Prizonierii de la Azovstal sunt tinuti pe teritoriul Republicii Donetk. Un tribunal international va fi organizat pe teritoriul republicii. Se lucreaza in prezent la asta”, a spus el, fara a da detalii ce inseamna, pentru rusi, un tribunal international, informeaza Meduza.io.

Ministerul de Externe din Rusia a anuntat vinerea trecuta ca in total 2.439 de „neonazisti din formatiunea Azov si trupe ucrainene aflate in uzina au depus armele si s-au predat”.

Soldatii raniti au fost transportati la spital – in jur de 100, sustin rusii, in timp ce ceilalti sunt detinuti intr-o fosta colonie penala din Donetk, despre care Pusilin a insistate ca a fost verificata anterior de reprezentantii Crucii Rosii.

Ucraineni spera sa negocieze pentru un schimb de prizonieri. Insa, desi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurari ca vor fi tratati „in concordanta cu regulile de razboi si ale dreptului international”, au aparut mai multe scenarii sumbre de la Moscova.

In Duma de Stat s-a cerut interzicerea oricarui schimb de prizonieri in care sa fie inclusi eroii de la Mariupol, numiti de rusi „criminali nazisti”.

Mai mult, un deputat a propus sa fie reinstituita pedeapsa capitala, pentru a arata intregii lumi cum trebuie pedepsiti „nationalistii ucraineni”.

Totodata, procurorul general al Rusiei a cerut Curtii Supreme sa declare Batalionul Azov organizatie terorista.

Comentarii: