Soc in PSD. Timmermans, prietenul lui Ciolacu, cere „inchiderea totala” a minelor din Romania: „Carbunele nu are niciun viitor”

politica

Romania ar trebui sa vina in curand cu un plan de renuntare totala la utilizarea carbunelui pentru a produce energie, intrucat aceasta resursa nu are niciun viitor, a declarat, marti, Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene din partea socialistilor, in cadrul unei conferinte de specialitate.

„Trebuie sa fiu brutal de sincer: carbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeana de carbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru ca nu mai exista cerere pentru carbune. Se scufunda. S-au dat subventii de miliarde si miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucreaza azi in industria miniera. Daca adaugam la asta si amprenta de carbon a carbunelui, trebuie sa fim sinceri sa spunem ca nu exista un viitor al carbunelui”, a aratat oficialul european, citat de Agerpres.

Dar exista un viitor pentru oamenii care lucreaza acum in aceasta industrie, a continuat el.

„Trebuie sa spunem clar acest lucru si sa mobilizam mecanismul de tranzitie justa pentru a fi siguri ca regiunile miniere se redefinesc, ca vor exista noi posibilitati acolo”, a precizat Timmermans.

Sper ca Romania va veni in curand cu un plan de renuntare totala la carbune si modul cum sa faca asta si va asigur ca noi, la Comisia Europeana, vom fi de partea Romaniei pentru a putea face ca acest lucru sa se intample”, a completat el.

Potrivit acestuia, in unele state membre, printre care si Romania, sa treci de la situatia actuala, cand carbunele si lemnul predomina ca resurse de producere a energiei, la o situatie bazata pe surse regenerabile, este nevoie de gaze naturale ca resursa de tranzitie.

„Dar este vorba doar de o tranzitie, nu de o situatie definitiva. Deci cum puteti face ca infrastructura de gaze sa fie potrivita si pentru perioada de dupa? Prin orientarea catre alte surse, precum hidrogenul, care poate folosi infrastructura de gaze existenta si modificata. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru Romania”, a aratat Timmermans.

El a recomandat Romaniei sa utilizeze Fondul de Recuperare pentru a investi masiv in energia regenerabila.

„Oricum, Romania are o capacitate foarte mare de energie eoliana terestra si un mare potential eolian offshore, la fel si in energia solara. Cred ca este foarte important sa investiti in aceste directii. Iar gazul sa fie de tranzitie, nu o situatie permanenta”, a subliniat vicepresedintele Comisiei Europene.

Intrebat modelul carei tari ar putea sa-l urmeze Romania in privinta renuntarii la carbune, el a indicat Grecia.

„Grecia s-a miscat cel mai repede. Are mine de lignit si va renunta la ele in urmatorii ani, deci foarte repede. Noi vom fi alaturi de Grecia, care va investi in regenerabile. La fel, Germania are un plan bun de renuntare la carbune, cel mai tarziu in 2038. As sugera oficialilor romani sa se uite pe acordurile agreate in Germania, pentru ca nu implica doar autoritatile publice si industria carbunelui, ci si asociatiile comerciale si alti jucatori, autoritati locale, pentru a crea un plan realistic de renuntare la carbune, cu planuri sociale pentru companii si cu planuri de reprofilare a regiunilor”, a precizat oficialul european, la conferinta ZF Power Summit.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat insa actuala guvernare ca „doreste inchiderea minelor” si a anunta ca va vorbi cu socialistii europeni si cu Frans Timmermans pentru a lua atitudine impotriva guvernului.

„Daca nu exista investitii in minele din Valea Jiului, ele se vor inchide rapid. Actuala guvernare doreste inchiderea acestor mine. Investitiile nu pot sa vina de la Guvernul Romaniei, pentru ca nu au capacitatea in acest moment. Avem oportunitatea de a veni cu bani din Europa”, a sustinut Ciolacu la Antena 3.

Mai mult despre: ,

Comentarii: