Soc la Paris si Bruxelles. Michel Barnier s-a transformat in „suveranist”, a devenit militant Frexit: „Francezii trebuie sa-si recapete suveranitatea fata de UE”

externe

Michel Barnier, fost negociator UE pentru Brexit, a starnit stupefactie la Paris si la Bruxelles dupa ce a anuntat ca este dispus sa organizeze un referendum pentru ca francezii sa-si recapete “suveranitatea” fata de UE daca va ajunge presedinte al Frantei. Presa franceza afirma ca Barnier a devenit un sustinator al Frexit, dupa ce a fost inalt oficial al UE. Acesta si-a anuntat candidatura in urma cu doua saptamani.

Dand campaniei sale prezidentiale o tenta suveranista, negociatorul Brexitului trimite un semnal dezastruos care va fi bine primit de criticii Uniunii Europene, scrie Liberation.

Michel Barnier arata ca este intr-adevar un om fara convingeri, condus doar de apetitul sau insatiabil pentru putere. Cel care a fost de doua ori comisar european, ministru de externe insarcinat cu conducerea bataliei disperate a Tratatului constitutional european sau chiar negociator al Brexitului, cel care si-a proclamat in mod constant credinta europeana de neclintit, s-a descoperit ca este suveranist.

Iata ce s-a publicat, joi, pe Twitter pe contul de campanie al fostului „Mr. Brexit”: „Trebuie sa ne recapatam suveranitatea juridica, astfel incat sa nu mai fim supusi hotararilor CJUE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene) sau CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului). Vom propune un referendum in septembrie pe tema imigratiei”.

Dupa sase ore si o avalansa de reactii indignate,  postarea a fost stearsa: „Sa ramanem calmi! Pentru a evita orice controversa inutila si asa cum am spus intotdeauna foarte precis, propunerea mea de ‘scut constitutional’ se va aplica doar politicii de migratie”.

Aceasta precizare nu schimba insa fondul problemei: proclamarea superioritatii dreptului national, chiar si limitat la un singur domeniu, fata de dreptul UE ameninta intreaga ordine juridica europeana mostenita din perioada postbelica.

Trebuie remarcat faptul ca, in acest fel, Michel Barnier afirma ca exista doua tipuri de fiinte umane: europenii, care beneficiaza de protectia legislatiei europene, si non-europenii, care sunt exclusi de la aceasta. In afara de faptul ca acest lucru constituie o provocare la adresa universalitatii drepturilor omului, care va face deliciul regimurilor autoritare, validitatea unei astfel de distinctii, chiar si in ceea ce priveste Constitutia franceza, este mai mult decat indoielnica. Angajandu-se intr-o astfel de directie, Franta risca, ca si Ungaria, Polonia, Turcia si Rusia, sa fie condamnata de toate autoritatile europene, ceea ce ar fi o pata pentru patria autoproclamata a drepturilor omului.

In plus, daca ne permitem sa suspendam unilateral tratatele inseamna ca permitem tuturor sa faca acelasi lucru: Astfel, Germania ar putea decreta un „scut constitutional” in materie economica si monetara, Irlanda si Luxemburg in materie fiscala, Polonia si Ungaria in aproape toate domeniile, Tarile de Jos, Finlanda si Austria in materie bugetara…

In mod evident, acest lucru ar insemna dezintegrarea Uniunii, pentru ca respectarea cuvantului dat, unicitatea normelor adoptate in comun si interpretarea lor de catre un singur judecator sunt conditia sine qua non a functionarii sale.

Daca toata lumea incepe sa interpreteze sau sa suspende norme dupa cum crede de cuviinta, Uniunea se va destrama si va deveni rapid un ONU regional. Acelasi lucru se va intampla si cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, a carei universalitate nu va fi decat o amintire: ne putem imagina perfect ce ar face Putin si Erdogan cu aceasta posibilitate de „opt-out” pe care Barnier vrea sa o introduca.

Chiar daca nu are aproape nicio sansa de a fi intr-o zi presedinte al Republicii, ralierea sa la un Frexit care nu-si spune numele seamana cu o adevarata sinucidere politica, semnalul pe care il trimite lumii este dezastruos: devalorizeaza un pic mai mult cuvantul politic, convingerile proclamate angajandu-i doar pe cei care vor sa creada, concluzioneaza Liberation.

Fostul negociator-sef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, si-a anuntat la sfarsitul lunii augist candidatura in alegerile prezidentiale din 2022, unde va sustine proiectul de dreapta al unei „Frante reconciliate”.

Printre axele proiectului sau, Barnier, in varsta de 70 de ani, din partidul de dreapta Les Republicains (LR), a evocat pe canalul TF1 ideea de „a limita imigratia si de a o tine sub control”.

„Candidez pentru a fi un presedinte care ii respecta pe francezi si care sa impuna respect pentru Franta. Suntem in vremuri exigente. Lumea care ne inconjoara este periculoasa, instabila, fragila. Tara noastra o duce rau. Este necesara o alternanta pentru a reconcilia, a reface intregul si a actiona cu adevarat”, a explicat el cotidianului Le Figaro joi seara.

Intrarea sa in cursa ridica la patru numarul candidatilor in alegerile primare ale LR, pe care partidul le va organiza la sfarsitul lui noiembrie.

Michel Barnier a condus negocierile pentru Brexit ale UE dupa ce a fost deputat, senator si a facut parte din mai multe guverne de dreapta in Franta in anii 1990 si 2000, cu portofolii precum afaceri europene, externe, mediu si agricultura. El a fost comisar european in doua reprize (1999-2004 si 2010-2014), insarcinat cu politici regionale si respectiv piata interna.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: