Societatea civila ia atitudine dupa motiune si ii scrie lui Iohannis. Ce contine scrisoarea trimisa presedintelui

news

Pentru prima oara in istoria Romaniei, un guvern a fost demis de propriul partid. Guvernul Sorin Grindeanu a picat, miercuri, in urma motiunii de cenzura, care a primit 241 de voturi pentru si 10 impotriva.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat deja ca nu va accepta decat un premier integru. Pentru ca luni incep consultarile la Cotroceni, societatea civila ii scrie presedintelui.

Scrisoarea este semnata de mai multe ONG-uri, din mai multe orase ale tarii.

Iata textul integral al scrisorii:

„Stimate Domnule Presedinte,
In calitate de cetateni si membri ai societatii civile dorim sa ne exprimam ingrijorarea cu privire la criza morala si politica provocata de coalitia de la putere.

In acest sens, va solicitam sa numiti un nou prim-ministru doar sub rezerva asumarii publice de catre acesta a urmatoarelor:

1. Garantarea independentei justitiei si renuntarea la orice demers, legislativ sau de alta natura, menit sa vulnerabilizeze lupta anticoruptie, incluzand dezincriminarea infractiunilor de coruptie si serviciu, reducerea pedepselor pentru acte de coruptie, gratieri colective sau amnistie.

2. Ingradirea accesului, respectiv demiterea persoanelor condamnate penal pentru infractiuni de serviciu, numite politic de catre Guvern in functii de consilieri, asistenti, sefi de cabinet ai membrilor guvernului etc, si aplicarea cu strictete si fara exceptii pentru functionarii publici din toate clasele si nivelurile a incompatibilitatilor prevazute in art. 54 lit. h-j din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici.

3. Reforma legislatiei electorale si a finantarii partidelor politice in sensul liberalizarii si transparentizarii competitiei politice in termen de maxim un an:
– Revenirea la doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor si a presedintilor de consilii judetene;
– Scaderea numarului de semnaturi necesare partidelor si independentilor care doresc sa candideze (la orice tip de alegeri) de la 1% la 0,25% pentru partide si, respectiv, la 0,1% pentru independenti din numarul total de alegatori din circumscriptie, fara alte conditionari sau exceptii;
– Introducerea votului electronic la distanta pentru toate tipurile de alegeri, incepand cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019;
– Eliminarea pragului electoral pentru alegerile locale si nationale pentru o cat mai buna reprezentare a comunitatilor locale si pentru a opri tendintele de autoritarism si de concentrare a puterii politice;
– Schimbarea modalitatii de finantare a partidelor si a campaniilor electorale, astfel incat contributiile financiare (cotizatii si donatii) sa se faca exclusiv prin metode de plata electronica, iar intrarile si iesirile de bani din conturile partidelor sau conturile de campanie sa se publice in timp real, atat pe durata, cat si in afara campaniilor electorale;
– Continuarea demersurilor de informatizare, modernizare si monitorizare a alegerilor incepute in anul 2016.

4. Guvernarea deschisa si transparenta actului de guvernare locala sau centrala, participarea comunitatilor la decizia publica:
– Publicarea in timp real si in format deschis, care sa permita procesarea automata a datelor, a tuturor contractelor publice (licitatii sau achizitii directe) atat pe site-ul specializat al Guvernului (data.gov.ro), cat si pe site-urile tuturor institutiilor publice;
– Publicarea in timp real a tuturor proiectelor de investitii publice, inclusiv stadiul de executie si platile aferente;
– Modificarea modalitatii de completare si publicare a declaratiilor de avere si interese in format deschis si care permite procesarea automata a datelor;
– Dezvoltarea de catre toate institutiile de stat care interactioneaza cu cetatenii a unor platforme web publice, functionale, interconectate, interactive si cat mai simple pentru utilizatori. Crearea cadrului legislativ relevant care sa permita monitorizarea si eficientizarea serviciilor publice de catre cetatenii interesati. Incurajarea participarii reale de catre institutii a cetatenilor, a comunitatilor, a ONG-urilor, a organizatiilor profesionale si patronale si a sindicatelor la decizia publica locala si nationala (sedinte de consilii locale deschise, agende de lucru publicate din timp pe internet, proiecte de lege cu calendare de consultare);
– Identificarea prioritatilor de actiune conform cu necesitatile situatiei actuale din Romania, eventual prin introducerea unui sistem public de consultare periodica a cetatenilor.

5. Respectarea valorilor si angajamentelor europene asumate de Romania si mentinerea directiei euroatlantice a Romaniei, garantarea drepturilor prevazute in Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene:
– Sustinerea activa a unui mecanism european de monitorizare si cooperare pentru respectarea principiilor statului de drept in toate statele membre si a infiintarii si operationalizarii institutiei Procurorului European;
– Continuarea si intarirea parteneriatului strategic cu SUA;
– Integrarea si mai profunda in Uniunea Europeana, inclusiv adoptarea euro ca moneda imediat ce economia Romaniei va fi compatibila cu zona euro si adoptarea cat mai urgenta de masuri in vederea realizarii unei astfel de economii, bazate pe principiul dezvoltarii durabile.

Consideram ca aceste masuri sunt aplicabile indiferent de ideologia politica a noii echipe de guvernare. Acceptarea si asumarea acestora reprezinta un act de minima buna-credinta si un pas absolut necesar in reducerea clivajului existent intre societatea civila si actuala putere.
Va solicitam, de asemenea, sa organizati o serie de consultari inclusiv cu societatea civila inainte de a numi un nou prim-ministru. Ne exprimam, deci, deschiderea de a participa impreuna cu dumneavoastra la operationalizarea acestor masuri, pentru a le defini cat mai clar in termeni de actiuni concrete, termene limita si rezultate asteptate.

P.S. Rugam romanii sa sustina cu semnaturi aceste doleante aici: https://goo.gl/tEPvbJ. Scrisoarea si semnaturile vor fi trimise Presedintelui Romaniei.

Va multumim,

1. Contract Romania, retea nationala de grupuri civice formata din:
Aradul Civic
CIVICA Iasi
Evolutie in Institutie
Grupul de Actiune Civica Bacau
Initiativa Craiova
Initiativa Romania
Initiativa Timisoara, formata din Activ Civic, ACUMA,
Ariergarda, Asociatia ARAS – filiala Timisoara, Asociatia
Culturala Diogene, Asociatia SPICC, Fundatia Judeteana
pentru Tineret Timis, LGBTeam, Pieces of Heaven, Yacht
Club Timisoara
Liga Civica Galati
Oradea Civica
2. Coruptia Ucide – grup civic cu peste 57.000 de aderenti
3. De-clic – comunitate de cetateni activi cu peste 200.000 de membri
4. Geeks For Democracy – grup civic cu peste 10.000 de aderenti
5. #Rezistenta – grup civic cu peste 57.000 de aderenti
6. Romania Vie
7. Daruieste Viata”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: