Sociologul Gelu Duminica anunta cine va guverna Romania dupa 6 decembrie: „Zarurile sunt aruncate. Cu siguranta va fi o alianta in minim trei”

analize

Campania electorala pentru alegerile parlamentare a fost una „anosta, fara mari discutii pe idei”, afirma sociologul Gelu Duminica, care considera ca, dupa alegerile din 6 decembrie, ne indreptam catre ‘o guvernare de centru-dreapta’.

„Campania pentru parlamentare s-a inscris in linia ultimei, cea de la locale, anosta, fara mari discutii pe idei, ci doar pe vesnica antagonizare. Nici cadrul poate nu a fost unul cel mai bun pentru o dezbatere reala, solida. Cu toate ca vedem ca in ultimi ani partidele au evitat parca dezbaterile reale pe subiecte de interes. Mi-e dor de perioada in care dezbateam, de pilda, sa facem cota unica sau progresiva… Acum avem un ‘Ba pe-a ma-tii!’ din toate partile si, din pacate, online-ul a fost principalul instrument”, a declarat Gelu Duminica pentru Agerpres.

El sustine ca principala preocupare a partidelor parlamentare a fost „nu sa creasca, ci sa nu scada”.

„Nu m-a surprins cu nimic campania aceasta, nici nu credeam asta, pentru ca fiecare a incercat, de fapt, sa-si capitalizeze propriul electorat. Adica, marea chestie a fost nu sa creasca, ci sa nu scada, ceea ce este valabil pentru mai toate partidele parlamentare. In rest, cine a avut o campanie mai agresiva au fost partidele care sunt la 3-4%, care au incercat sa capitalizeze, de multe ori cu accente nationaliste, tot felul de electori, precum partidul ala fantastic numit AUR. Eu sper din tot sufletul ca AUR sa nu intre in Parlament, sondajele arata ca nu va reusi, dar i-am vazut cam ‘luptatori’, asa, in toate zonele si mai pe toate subiectele. Sper din tot sufletul ca Romania sa ii tina acolo unde merita, adica in zona marginala a politicii romanesti”, a apreciat Duminica.

Sociologul considera ca prezenta la vot va fi mai mica decat la alegerile locale.

„Eu cred ca va fi mai mica decat la locale, in jur de 35%. Teama este destul de mare, odata; doi – mesajele pe care partidele politice le-au dat au fost destul de confuze si ultimele masuri pe care Guvernul le-a luat in incercarea de a stavili pandemia, sa zicem asa, au creat multa confuzie si multa frustrare. Sunt multi din societatea romaneasca care nu inteleg de ce poti sa te duci pe Valea Prahovei, spre exemplu, dar nu poti sa te duci la nu stiu ce manastire, la nu stiu ce pelerinaj; de ce supermarketurile sunt deschise, dar pietele acoperite sunt inchise; multi nu inteleg de ce scolile sunt inchise, dar after-school-urile sunt deschise. Acestea, coroborate cu mesajele politicienilor, ale liderilor religiosi si ale celor civici, induc spre o zona de lehamite, care se va manifesta prin neparticiparea la vot”, a explicat Duminica.

In ceea ce priveste castigatorii alegerilor si posibilele aliante de dupa scrutin, Gelu Duminica a aratat ca „zarurile sunt aruncate”.

„Eu cred ca zarurile sunt aruncate si nu cred ca vom avea mari surprize dupa alegeri. Daca luam in considerare ultimele sondaje, vedem ca toate acestea ‘merg cam pe-acolo’. Eu nu cred ca o alianta in doi (PNL – USR PLUS – n.r.) va fi suficienta. Ramane de vazut daca si PMP, sau UDMR, sau ambele… Who knows?! Cu siguranta va fi o alianta in minim trei. Iarasi, ramane de vazut daca PMP va intra (in Parlament – n.r.). Eu as paria ca intra si cred ca in Parlament vom avea, din nou, sase formatiuni electorale, sase partide, respectiv, in ordinea procentelor: PNL, PSD, USR PLUS, Pro Romania, UDMR, PMP. Scoruri electorale nu cred ca va inregistra niciun partid. Cred ca toti vor avea sub 30%”, a spus sociologul.

Gelu Duminica a mai aratat ca dupa alegeri va urma o perioada de liniste.

„Chiar daca vor exista pozitionari la inceput, imediat dupa alegeri, in care partidele care vor face alianta vor incerca sa se plaseze cat mai bine si sa castige cat mai mult din negociere, cred ca ne indreptam cu pasi relativ siguri catre o guvernare de centru-dreapta”, a subliniat sociologul.

Mai mult despre:

Comentarii: