Categories: externe

SOCUL realitatii loveste guvernul GERMAN: „80% dintre refugiati nu au NICIO calificare. Ei au alte PRIORITATI”

Germania, care credea ca poate miza pe refugiati pentru salvarea propriei economii, pare sa fi gresit grav in privinta acestora. Realitatea devine astfel extrem de dificila pentru cea mai mare economie din Uniunea Europeana. „80% dintre refugiati nu au niciun fel de calificare. O parte tot mai mare dintre ei sunt analfabeti”, spune vicecancelarul german Sigmar Gabriel.

Oficialul german mai spune ca foarte multi tineri care vin in Germania cu valul de refugiati nu au niciun tip de pregatire profesionala si nici nu vor sa aiba. “Trebuie sa fim realisti si sa vedem cu ce provocare avem de-a face fiindca ne va fi mai usor sa rezolvam problema”, a subliniat vicecancelarul citat de digi24.ro.

Refugiatii nu sunt atat de educati precum se credea si nici atat de dornici de munca, spune vicecancelarul. Doar ca anul trecut Germania a primit un milion dintre ei. Ce e de facut? Se cauta solutii la Davos, dar integrarea refugiatilor nu e o sarcina usoara. Deja se vorbeste mult despre esec – esecul de a proteja Schengen, esecul de a a-i forma profesional, esecul de a-i integra in societate. Si nu e vorba de bani – Germania poate esua, desi se estimeaza ca va plati pe criza refugiatilor undeva la 20 de miliarde de euro doar pana la finele acestui an. E vorba de solutii practice, care poate vor veni, totusi, fiindca deja discutia despre refugiati incepe sa fie mai sincera. Doar ca Europa mai are si-o alta problema: timpul.

“Afluxul record de refugiati in Germania reprezinta o sansa”, spunea cancelarul Angela Merkel in mesajul adresat poporului german in noaptea de Anul Nou. “Sunt convinsa de acest lucru: daca este inteleasa corect, marea sarcina actuala care consta in a primi si integra atatia oameni reprezinta o sansa pentru maine”, explica Merkel.

Teoretic, venirea a peste 1,5 milioane de persoane refugiate in Germania (din 2012) ar putea fi solutia la sutele de mii de locuri de munca vacante in cea mai mare economie din Uniunea Europeana.

In timp ce dezbaterea nationala privind integrarea migrantilor se inflameaza, aruncand o umbra asupra politicii manii intinse duse de cancelarul Angela Merkel, camerele de comert si industrie, precum si agentiile pentru locuri de munca isi inmultesc initiativele de sensibilizare a refugiatilor de varsta activa in legatura cu necesitatea unei calificari, pe o piata de munca foarte atenta la instruire si diplome.

“In numeroase cazuri insa, migrantii au alte prioritati” decat de a urma cursuri de formare, regreta Jurgen Wursthorn, purtator de cuvant al Agentiei federale pentru locuri de munca din Nurnberg. “Nu sunt putine cazurile in care tinerii sosesc in Germania inchipuindu-si ca vor castiga rapid bani pentru a-i trimite familiilor lor, fara a-i mai aminti pe cei care trebuie sa le restituie datorii uriase traficantilor”, explica oficialul german. Acestia aleg adesea o meserie fara calificare care le va asigura o sursa imediata de venituri, in loc sa urmeze o ucenicie, constrangatoare si prost remunerata.

“Cei care aleg aceasta solutie facila isi fac iluzii”, considera Conrad Skerutsch, directorul FRAP (agentia pentru dezvoltarea pietei muncii) din Frankfurt, estimand ca ‘doar intre 5 si 10% dintre solicitantii de azil au un nivel de instruire suficient pentru a se insera pe piata muncii in anul urmator sosirii lor in Germania.

Chiar si pentru tinerii refugiati, adesea “extrem de motivati”, care urmeaza o ucenicie concomitent cu cursuri teoretice, drumul este presarat cu obstacole, arata Wursthorn, citat de Agerpres.

“In jur de 50% dintre refugiatii nostri care urmeaza o ucenicie abandoneaza cursurile pe parcurs”, afirma Rudolf Baier, purtator de cuvant al Camerei micii industrii (HWK) din Munchen.

Aceasta rata de esec ramane de doua ori mai ridicata decat media, dar este in recul net de cand HWK a infiintat in septembrie doua posturi de asistenti si cursuri specifice pentru a-i sprijini pe tinerii migranti pe perioada cursurilor.

Principalul obstacol in calea reusitei ramane totusi limba, “pentru multi dintre ei, examenele scrise fiind prea dificile”, din cauza stapanirii insuficiente a germanei, sustine Baier.

Situatia este insa si mai complicata pentru migrantii mai varstnici. In pofida experientei profesionale anterioare, multi “nu au nicio calificare, niciun certificat”, riscand sa se gaseasca in somaj (de altfel, ca si 20% dintre persoanele active fara calificare din Germania), afirma Achim Dercks, director adjunct al Federatiei Camerelor de Comert si Industrie (DIHK).

Un studiu realizat in 2014 de Agentia federala pentru Migranti si Refugiati (BAMF), dat publicitatii luni, sustine aceasta afirmatie: din cei 2.800 de solicitanti de azil cuprinsi in studiu, sositi toti in Germania intre 2007 si 2012, numai 37% aveau un loc de munca in momentul anchetei, iar 23% primeau alocatie de somaj.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

4 ore ago

Ciolacu, o noua balba. A spus la Constanta „onorata instanta” in loc de „onorata asistenta”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a comis o noua gafa, miercuri, in timp ce participa la…

2 ore ago

FSB recruteaza refugiati ucraineni pentru sabotaje in Europa. In Polonia, a fost lichidata deja o retea de spionaj care lucra pentru Moscova

Oficialii occidentali spun ca Rusia a reusit sa combine cu succes inregistrarile camerelor de luat…

54 de minute ago

Malin Bot a castigat procesul cu Romania TV si George Simion. Trebuie sa primeasca daune morale

Malin Bot a castigat procesul pentru calomnie pe care l-a intentat, in comun, postului Romania…

2 ore ago

Trupele ucrainene se retrag in Harkov sub presiunea ofensivei Rusiei. Zelenski si-a anulat toate calatoriile in strainatate

Ucraina si-a retras trupele din mai multe sate din regiunea de frontiera Harkov, in urma…

52 de minute ago

Moscova: O extrem de rara referire la pierderile de pe front. Noul ministru al Apararii enumera prioritatile privind invazia din Ucraina

Andrei Belousov, noul ministru al Apararii numit de presedintele rus Vladimir Putin, fara experienta militara…

50 de minute ago