Soldatii rusi au furat mostre radioactive de la Cernobil: ”Unii dintre ei ar putea avea mai putin de un an de trait”

externe

Ucraina sustine ca fortele ruse care au ocupat fosta centrala nucleara de la Cernobil au furat substante radioactive din laboratoarele de cercetare, care pot fi letale, iar „locatia substantelor furate este in prezent necunoscuta”.

Agentiei de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excluziune de la Cernobil a facut anuntul pe Facebook. Unii dintre soldatii rusi care s-au expus la o cantitate „socanta” de radiatii ar putea avea mai putin de un an de trait, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Gulashchenko, relateaza BBC.

Trupele ruse au intrat intr-o zona de depozitare a bazei de cercetare Ecocentre si au furat sau distrus 133 de mostre ce totalizau 7 milioane de becquereli (unitatea de masura in SI a radioactivitatii).

Asta echivaleaza cu 700 de kilograme de deseuri radioactive, care, daca nu sunt manipulate corect, pot fi letale, potrivit Mediazona.

La inceputul acestei saptamani, ministrul ucrainean al Energiei, German Gulashchenko, a declarat ca soldatii rusi s-au expus la o cantitate ”socanta” de radiatii nucleare, afirmand ca unii dintre ei ar putea avea mai putin de un an de trait.

”Au sapat pamant gol contaminat cu radiatii, au colectat nisip radioactiv in saci, au respirat acest praf”, a declarat Gulashchenko pe Facebook, vineri, dupa ce a vizitat zona de excludere de la Cernobil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: