Soldatul rus judecat in Ucraina i-a cerut iertare vaduvei: „Imi recunosc vina … Va cer sa ma iertati. Am tras o rafala scurta, trei sau patru gloante”

externe

Un soldat rus in varsta de 21 de ani i-a cerut unei vaduve ucrainene sa-l ierte pentru uciderea sotului ei. Un tribunal din Kiev s-a reunit joi pentru a doua audiere in primul proces pentru crime de razboi in urma invaziei Rusiei din 24 februarie.

Vadim Sisimarin, comandant de tanc, a pledat miercuri vinovat de uciderea unui civil neinarmat in varsta de 62 de ani, Oleksandr Selipov, in satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

„Imi recunosc vina … Va cer sa ma iertati”, i-a spus el vaduvei, Katerina Shelipova, la audierea de joi, relateaza Reuters.

Imbracat intr-un trening si cu capul ras, aplecat, Sisimarin a oferit un spectacol dezolant intr-o cabina de sticla pentru inculpati. El a vorbit calm, dar parea speriat.

Kremlinul a declarat ca nu are informatii despre proces si ca absenta unei misiuni diplomatice in Ucraina ii limiteaza capacitatea de a oferi asistenta juridica.

Vaduva a declarat in fata instantei ca a auzit impuscaturi indepartate din curtea lor si ca si-a strigat sotul in ziua in care a fost ucis.

„Am alergat la sotul meu, era deja mort. Impuscat in cap. Am tipat, am tipat atat de mult”, a spus ea, vorbind cu accent rural. Parea tulburata, iar vocea ii tremura de emotie.

Shelipova a declarat in fata instantei ca nu s-ar opune daca Sisimarin ar fi eliberat in Rusia ca parte a unui schimb de prizonieri pentru a-i scoate pe „baietii nostri” din orasul-port Mariupol, o referire la sutele de soldati ucraineni care s-au predat Rusiei.

Procesul are loc in conditiile in care o mare parte din Ucraina este ingrijorata de soarta soldatilor sai de la Azovstal, pe care spera ca Rusia ii va preda in cadrul unui schimb. Unele voci din Rusia cer ca acestia sa fie judecati pentru crime.

Shelipova a declarat ca sotul ei nu era inarmat si era imbracat in haine civile. Aveau impreuna un fiu in varsta de 27 de ani si doi nepoti, a adaugat ea.

Ucraina a acuzat Rusia de atrocitati si brutalitate impotriva civililor in timpul invaziei si a declarat ca a identificat peste 10.000 de posibile crime de razboi. Rusia a negat ca ar fi vizat civili sau ca ar fi fost implicata in crime de razboi.

Sisimarin este acuzata ca a tras mai multe focuri de arma cu o pusca de asalt in capul unui civil dintr-o masina, dupa ce i s-a ordonat sa faca acest lucru.

Intrebat daca a fost obligat sa urmeze un ordin care echivaleaza cu o crima de razboi, Sisimarin a raspuns „nu”. „Am tras o rafala scurta, trei sau patru gloante”, a declarat el in fata instantei.

„Sunt din Irkutsk Oblast (o regiune din Siberia), am doi frati si doua surori … Eu sunt cel mai mare”, a spus el.

Sisimarin ar putea fi condamnat la inchisoare pe viata daca va fi gasit vinovat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: