Solutia care va face imposibila revenirea, vreodata, a PSD la putere. Un sistem de vot ca in Estonia, tara membra UE

analize

Jurnalistul Dan Turturica scoate in evidenta un proiect care va face imposibil, pe viitor, ca partide populiste care isi bazeaza politica pe campanii de manipulare si intoxicare sa mai castige vreodata alegerile din Romania. Un sistem de vot ca in Estonia, tara membra UE.

Intr-un text in care evidentiaza spaima PSD si a inaintasilro sai, PDSR si FSN, fata de diaspora si strainatate, Turturica vorbeste despre un sistem de vot care deja functioneaza in UE si care ar face imposibila revenirea PSD la putere: votul prin internet.

„Exista multi care se tem de diaspora doar pentru ca reprezinta un segment compact si numeros de romani care, istoric, voteaza impotriva celor pe care ii percep ca lideri ai mafiei de stat si a aliatilor lor.

Daca li s-ar da posibilitatea sa voteze prin Internet, influenta lor in politica romaneasca ar fi colosala. Status-quo-ul ar fi spulberat. Ar fi imposibil asa ceva? Acum, cu actualul guvern, da. Dar sa nu uitam ca la ultimele alegeri din Estonia, peste 30% din totalul populatiei a votat pe Internet. Este cert ca, peste cinci sau zece ani, aceasta va fi norma in toata lumea civilizata.

De ce nu ar fi posibil asa ceva si in Romania? Nu exista niciun motiv obiectiv. Doar lipsa de vointa de politica ne impiedica sa dam romanilor care traiesc afara vocea care li se cuvine in alegerea conductarilor tarii. Influenta proportionala cu sumele de bani pe care le trimit acasa.

Aceasta perspectiva i-a ingrozit dintotdeauna pe toti politicienii care nu au avut alta misiune decat propria imbogatire, blocarea justitiei si pervertirea mecansimelor democratice pentru a-si asigurare ramanere perpetua la putere. Asa se explica de ce Ponta a vrut sa blocheze votul a cat mai multi romani din strainatate. Asa se explica de ce Tariceanu declara, in 2015, ca diaspora este capabila ‘sa isi vanda votul pe un mic si o bere.’

Asa se explica si de ce Crin Antonescu era ingrozit, in 2011, de propunerea de introducere a votului prin corespondenta. A cerut chiar sa se constituie o comisie parlamentara de ancheta pentru a bloca acest proiect. Chiar daca dupa patru ani votul prin corespondenta a fost legiferat, proiectul a esuat din cauza mecanismelor birocratice instituite, dar si cu ajutorul Postei Romane. Mai bine de zece la suta din voturile trimise in plic la alegerile din noiembrie 2016 au ajuns in tara pana la mijlocul lui 2017!”, a scris Turturica pe Digi24.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: