Solutie practica, iata cum poate fi alungata Firea din fruntea Capitalei. Sorin Ionita: „Bagati-va mintile in cap, oameni buni”

analize

Analistul Sorin Ionita le cere liderilor partidelor anti-PSD sa isi „bage mintile in cap” si sa gaseasca o solutie pentru o candidatura comuna prin care Gabriela Firea sa fie inlaturata de la Primaria Capitalei. El arata detaliat ca fiecare dintre partidele de dreapta (PNL, USR si PLUS) poate obtine beneficii din aceasta alianta.

Intr-un articol publicat pe contributors.ro, Ionita arata ca sunt indeauns de multe functii importante care pot fi distribuite eventualilor castigatori din alianta PNL-USR-PLUS. „In luna martie se pot inchega echipele comune pentru toate cele 7 primarii ale Bucurestiului, bazat pe o impartire de functii care include si PNL. Nu-i deloc imposibil si e loc suficient pentru toata lumea, cu conditia sa se iasa din acest joc de chicken / cine clipeste primul, in care liderii pe dreapta pare ca se tem mai curand de radicalii din propriul electorat decat unii de altii”, explica Ionita.

„Yes, you can! – insa doar daca va bagati mintile in cap, oameni buni. Cu alte cuvinte, e suficient spatiu de negociere pe dreapta, si destul timp, daca lumea pricepe care-i miza de pe masa, care-s functiile ce trebuie castigate in alegeri si cum sa arate o solutie castigatoare politic pentru Capitala, astfel incat ea sa poata fi si aplicata in viitorii patru / opt ani, nu sa ramana doar un vis frumos.

Zic sa bem un pahar cu apa rece, sa punem o muzica cool, sa ne calmam un pic si sa analizam cu capul limpede cum arata institutiile Bucurestiului si de ce au ele nevoie ca leadership, dupa 12 ani de dezastru clientelar si eroziune de capacitate administrativa sub PSD. O sa fie mai clar in momentul ala ca negocierea pentru o solutie unica pe dreapta nu trebuie sa fie de tip totul sau nimic: ori te omor eu pe tine si candidez, ori invers. Se poate coopera.

In linii mari, lucrurile stau asa:

Exista in Bucuresti 7 primarii, nu doar una, plus functia de viceprimar la Primaria Generala (sau chiar doi viceprimari, daca se va decide asa), care poate capata greutate reala prin desemnarea unui sector important de policy ca responsabilitate (cum ar fi traficul, urbanismul etc). Deci putem avea in Bucuresti 8-9 pozitii la varf cu atributii strategice.

Primaria Generala are, in spiritul legii administratiei locale romanesti, un rol politic coordonator, de lider pe proiecte mari, relatia cu guvernul, viziune pentru oras ca intreg, plus serviciile cruciale (si cu mari probleme) ca transportul comun si incalzirea centrala. Doar ultimele doua ii mananca in prezent doua treimi din buget.

Sectoarele detin toate sursele proprii de venit (adica cele autonome) ale orasului: acolo se afla rolurile fiscale pentru impozitele locale (cladiri, terenuri, vehicule), ele aduna si folosesc nestingherit aceste venituri proprii. Primaria Generala traieste dintr-un impozit central partajat (cel pe salarii) si alte transferuri, deci mai curand din relatia cu centrul. Sectoarele au mai multa autonomie si mai multi bani proprii, prin comparatie cu situatia din alte capitale europene.

Bucurestiul e capitala europeana cea mai strangulata teritorial: orasul se termina imediat dupa blocuri, neavand in componenta suburbii sau teren extravilan; exista primarii complet autonome chiar in interiorul liniei de centura. Aceasta situatie e atipica in Europa si creaza dificultati mari in coordonarea cu zona functionala dimprejur: retele si servicii de transport; centura ocolitoare; probleme cu managementul deseurilor; proiecte private de investitii in afara orasului, dar care il afecteaza direct etc.

Solutia de manual la problema coordonarii dezvoltarii in zona functionala Bucuresti ar fi o reforma teritoriala, ori o Zona Metropolitana “hard”, care sa ia atributii legale de la primariile suburbane. Numai ca asta pune probleme de constitutionalitate si necesita discutii politice si referendumuri locale care se pot intinde pe ani de zile. Planul B, mai realist pe termen scurt si mediu, consta intr-o cooperare rezonabila a PMB cu cateva ministere cheie (Transport, Mediu, Energie) pentru a suplini aceasta hiba a celei mai limitate spatial capitale UE. Asta, daca vrem sa se si intample ceva in viitorii patru ani, nu sa imbatranim toti jucandu-ne cu carioca pe harta, visand utopii de redesenare a sectoarelor ori limitelor administrative ale Capitalei, cum tot facem de vreo 20 de ani.

Politic, toate partidele de dreapta au candidati rezonabili, oricare din ei fiind mai bun decat Gabriela Firea. E valabil si pentru PNL: Rares Bogdan e intr-un joc de imagine, dar impresia mea e ca nu va fi el candidatul partidului. Organizatia Bucuresti e altceva fata de ce era acum patru ani iar framantarile de zilele astea si excluderea blatistilor mosteniti din epoca Busoi contribuie la separarea apelor. In cateva saptamani vor iesi si ei cu un nume acceptabil, iar atunci lucrurile se clarifica si toate optiunile viabile vor fi pe masa.

(…) Datele de plecare sunt deci ca avem 8-9 pozitii importante de primari / viceprimari, un rol important pentru echipe si majoritati politice, in CGMB si Sectoare, un rol important al PMB de negociator cu guvernul, si candidati ok de la toate partidele de dreapta. Mai e nevoie sa convingi publicul ca esti in stare, la o adica, sa si faci aceste majoritati politice (inclusiv din perspectiva alegerilor parlamentare, cum or fi ele, anticipate sau nu), pentru ca altminteri lumea se demotiveaza si nu mai merge la vot: aceasta e natura electoratului pe dreapta, n-ai ce-i face.

De aici trebuie sa inceapa negocierile intre cei aliniati la start, pentru a pune omul potrivit in locul unde isi valorifica cel mai bine calitatile si atu-urile politice. In luna martie se pot inchega echipele comune pentru toate cele 7 primarii ale Bucurestiului, bazat pe o impartire de functii care include si PNL. Nu-i deloc imposibil si e loc suficient pentru toata lumea, cu conditia sa se iasa din acest joc de chicken / cine clipeste primul, in care liderii pe dreapta pare ca se tem mai curand de radicalii din propriul electorat decat unii de altii. Si ca in orice headhunting, e bine sa mergi de la job description catre candidatul selectat, iar nu invers, incercand sa potrivesti institutiile dupa om: Bucurestiul e prea mare si complicat pentru asta.

Daca nu se reuseste asta, alternativa e clara: Gabriela Firea castiga, devine lider de facto al PSD, un fel de Dragnea II validat la vot si cu aura triumfala, iar dinamica politica pentru alegerile generale se schimba complet, cu nou/vechiul PSD in ascensiune si toti ceilalti in scadere”, a scris Ionita pe Contributors.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: