politica

Solutiile corecte pentru oprirea scumpirilor (P)

A fost cel mai scump Paste din ultimii 20 de ani. Painea, laptele, zaharul, faina sau carnea de miel s-au scumpit enorm in ultimii doi ani. La astea se adauga explozia facturilor la lumina si gaze, precum si cresterea necontrolata a dobanzilor la banci.

Cum au ajuns lucrurile sa mearga atat de rau intr-un timp atat de scurt e foarte usor de explicat.

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca incearca sa ne convinga ca scumpirile erau inevitabile si ca nu au ce sa faca. Este o minciuna. Adevarul este ca acest guvern a alimentat scumpirile prin politica fiscala iresponsabila, cu deficit mare bugetar.

Acest guvern face bani din scumpiri. Si foloseste banii ca sa plateasca pensii speciale, contracte cu dedicatie si posturi platite cu mii de euro pentru clientela de partid.

Sa luam doar un exemplu: pentru fiecare bun sau serviciu care s-a scumpit, ca e o paine sau un pachet de unt, Guvernul incaseaza mai mult TVA. Anul trecut, in 2022, TVA-ul aplicat pe preturile marite a adus Guvernului 15 miliarde de lei in plus. De asemnea, preturile mai mari la energie au insemnat incasari de 14 miliarde in plus la buget. Pe scurt, Guvernul a incurajat scumpirile pentru a avea bani in plus pentru cheltuielile fara masura pe care le-a facut.

Exista solutii la criza scumpirilor. Avem ce face. Exista masuri concrete, imediate, care pot opri scumpirile.

1) Guvernul trebuie sa opreasca jaful din bani publici. Doar anul acesta, Guvernul va plati 12 miliarde de lei pe pensii speciale. Sunt mai multi bani decat pentru constructia de autostrazi alocati anul acesta.

Nu doar pensiile speciale trebuie desfiintate. Guvernul cheltuie sute de milioane pe salarii nesimtite la stat pentru oamenii de partid. Anul trecut au creat peste 18.000 de posturi noi la stat pentru ei.

De exemplu, Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei din vremea lui Dragnea, a fost numit sef al Consiliului Legislativ, unde castiga 12.700 lei pe luna. Seful ASF, responsabil pentru dezastrul RCA-urilor, castiga 12.000 europe luna.

Prin aceste cheltuieli aberante, Guvernul nu face altceva decat sa arunce si mai mult gaz pe focul inflatiei si preturile continua sa creasca din vina PSD si PNL.

Trebuie sa oprim risipa, iar din economia pe care o facem sustinem masura 2) – reducerea taxelor pe munca.

Munca cinstita trebuie rasplatita corect, iar salariile trebuie sa creasca astfel incat oamenii sa faca fata scumpirilor. Romania are printre cele mai mari taxari ale muncii din Uniunea Europeana. Prin reducerea taxelor, salariile tuturor angajatilor vor creste.

3) Atragerea banilor din Programul National de Redresa si Rezilienta. Este cel mai mare program de investitii si reforme realizat dupa 1989. Atunci cand USR a realizat acest program, in guvernul din care am facut parte, am introdus in el investitii si reforme care pun societatea romaneasca pe baze corecte, cu aceleasi reguli pentru toti.

In PNRR sunt 28 miliarde de euro pentru digitalizarea scolilor, construirea de spitale noi, construirea de autostrazi si pentru multe alte investitii. PNRR este adevaratul program de tara al Romaniei care ar putea sa transforme tara noastra intr-un stat prosper, modern, cu adevarat european.

In acest moment, Guvernul Ciolacu – Ciuca risca sa piarda miliarde de euro la care poporul roman are dreptul pentru ca refuza sa faca reformele din PNRR. Pun in pericol viitorul Romaniei nu doar pentru perioada in care sunt ei la guvernare, ci pentru urmatorii 10 sau 20 de ani.

4) Avem nevoie de un buget de stat echilibrat. Nu poti gestiona bugetul unei tari ca la pacanele. In momentul acesta, Guvernul Romaniei se imprumuta pe banda rulanta.

Anul acesta imprumuturile vor ajunge la 160 miliarde lei, un record pentru ultimii 30 de ani. Intr–o singura zi din ianuarie, Guvernul a imprumutat 10 miliarde lei. Practic, pentru fiecare 2 lei care vin la buget, inca unul este imprumutat.

Atat timp cat aceste imprumuturi nu se opresc, vom avea in continuare scumpiri si, mai rau de atat, Guvernul va pune o greutate uriasa pe umerii copiilor nostri.

5) Trebuie sa stimulam productia de bunuri si servicii in Romania. Inflatia vine dintr-un dezechilibru intre cerere si oferta. Cu cat vom avea o oferta mai mare de produse si servicii, cu atat preturile se vor stabiliza si scumpirile se vor opri.

In prezent, e foarte greu sa fii antreprenor in Romania. Guvernul a crescut si continua sa creasca taxele si impozitele, dar antreprenorii au nevoie de predictibilitate. Daca vrem sa avem mai multe produse romanesti, atunci trebuie sa devina usor sa faci business in Romania.

Am enumerat mai sus cinci solutii corecte care duc la oprirea scumpirilor si duc Romania catre o noua perioada de dezvoltare si prosperitate. Sunt masuri pe care si eu si colegii mei de la USR le sustinem in Parlament de mai bine de 12 luni.

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca au uitat ca au de guvernat o tara. Ii preocupa rotativa si functiile, nu functionarea statului. Privilegiile, nu reformele. Si consecintele le simtim in fiecare zi.

Scumpirile nu se vor opri in functie de cum se comaseaza sau nu alegerile. Romanii nu vor avea mai multi bani in buzunare daca PSD ia un minister si PNL o sinecura. Atata timp cat prioritatile lor vor fi privilegiile specialilor de la partid, scumpirile vor continua.

Am scris aceste randuri, cu solutii concrete, sperand ca, in plina criza, sefii acestei coalitii vor intelege cat rau fac economiei tarii si se vor opri. Domnilor Ciolacu si Ciuca, nu amanetati viitorul Romaniei pentru beneficiul unei clientele vremelnice de partid.

Catalin Drula, presedintele USR

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

3 ore ago

Omul de incredere al lui Alexei Navalnii spune ca „nu va renunta niciodata” la lupta impotriva lui Putin

Leonid Volkov, cel care a fost atacat cu brutalitate in luna martie, spune ca impartaseste…

3 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

3 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

4 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

5 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

5 ore ago