„Sonda lansata de o civilizatie extraterestra”. Decanul facultatii de astronomie din cadrul Universitatii Harvard, carte despre ‘Oumuamua

externe

In 2017, trecerea unui straniu „bolid” spatial prin Sistemul Solar i-a entuziasmat pe astronomi atat de mult, incat unii dintre ei au vazut in acest eveniment un semnal ce atesta existenta vietii extraterestre. Aceasta teza controversata a fost adoptata si de un renumit om de stiinta, Avi Loeb, profesor de astrofizica la Universitatea Harvard si autor al cartii „Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth”, care a beneficiat joi de o lansare pe plan international, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Daca am dreptate, atunci este cea mai mare descoperire din istoria omenirii”, a declarat Avi Loeb, decanul facultatii de astronomie din cadrul Universitatii Harvard, intr-un text de promovare care insoteste editia franceza a acestei carti, aparuta la editura Seuil.

In noul volum, Avi Loeb, specialist in gaurile negre din Univers, revine asupra detectarii lui ‘Oumuamua, un obiect cosmic in forma de trabuc, care a traversat Sistemul Solar in mare viteza, in octombrie 2017.

Detectat de telescopul Pan-STARRS1 din Hawaii, ‘Oumuamua – care inseamna „mesager” in limba hawaiiana – avea o lungime de 400 de metri si o largime de 40 de metri. Viteza lui era atat de mare, incat el nu putea sa provina decat din proximitatea unei alte stele: a fost primul obiect detectat care venea dintr-un alt sistem stelar.

Dupa ce a fost initial inclus in categoria asteroizilor, o echipa de la Agentia Spatiala Europeana a ajuns la concluzia ca era vorba mai degraba despre o cometa ejectata dintr-un alt sistem solar.

Insa acea ipoteza nu l-a convis pe Avi Loeb, deoarece teza in cauza nu ar putea sa explice, potrivit parerilor sale, acceleratia excesiva a obiectului cosmic, forma lui insolita, nici faptul ca ‘Oumuamua nu a lasat in spatele sau nicio urma (de gaze si praf) cand a trecut pe langa Soare.

Alaturi de un alt cercetator de la Harvard, Avi Loeb a semnat un articol in revista Astrophysical Journal Letters, in care avansa teoria conform careia ‘Oumuamua nu putea fi altceva decat o sonda lansata de o civilizatie extraterestra.

Articolul a fost insa aspru criticat de mai multi oameni de stiinta. In prezent, spune Avi Loeb, „dezbaterile se prelungesc in absenta unor dovezi tangibile” si „oricare ar fi concluzia la care am ajunge pe marginea subiectului ‘Oumuamua, suntem fortati sa constatam ca el a fost si ramane pana in zilele noastre o anomalie in sine”.

In 272 de pagini, acest fizician americano-israelian isi prezinta in noua carte ipotezele despre „acest prim vizitator interstelar identificat vreodata” si „exploreaza raspunsurile la intrebarea daca suntem singuri in Univers”, au declarat reprezentantii editurii Seuil.

Avi Loeb regreta totodata „oprobriul aruncat” asupra Universitatii Harvard si punerea sub semnul intrebarii a activitatilor realizate de SETI, un institut ce grupeaza mai multe proiecte de cercetare in domeniul inteligentei extraterestre, al carui sediu se afla in California. Avi Loeb pledeaza si pentru largirea campului de cercetare, dincolo de cautarea formelor de viata microbiene pe Marte, obiectivul misiunii roverului Perseverance fabricat de NASA, care urmeaza sa asolizeze pe „Planeta Rosie” in data de 18 februarie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: