Categories: externe

Sondaj: 57% dintre britanici sprijina aderarea la piata unica a UE

Mai mult de jumatate dintre britanici sustin reintegrarea pe piata unica europeana, chiar daca asta ar insemna restabilirea liberei circulatii a lucratorilor din bloc, potrivit unui sondaj publicat miercuri si citat de Reuters.

Limitarea imigratiei a fost motivul principal pentru care britanicii au votat sa paraseasca Uniunea Europeana in 2016.

Sondajele din ultimele luni au aratat ca majoritatea oamenilor cred acum ca Brexitul a fost o greseala, iar sondajul de miercuri are loc la mai putin de o saptamana dupa ce datele au aratat ca migratia neta anuala in Regatul Unit a atins un nivel record anul trecut – mai mult decat dublul cifrei inregistrate in anul anterior votului Brexit.

Sondajul YouGov a aratat ca 57% dintre britanici ar sustine acum aderarea la piata unica, chiar daca aceasta ar insemna reluarea liberei circulatii a oamenilor, o politica care a dus la mutarea milioanelor de familii si lucratori in Marea Britanie pe perioada aderarii tarii. Una din cinci persoane s-a opus Brexitului.

Sprijinul pentru aderarea la piata unica, care garanteaza si libera circulatie a marfurilor si serviciilor, a fost impartit pe linii politice.

Pentru acei respondenti care au votat pentru parasirea UE si care ar sprijini Partidul Laburist de opozitie la alegerile de maine, 53% sustin aderarea la piata unica, iar 31% se opun.

Pentru cei care au votat pentru Brexit si intentioneaza sa voteze pentru conservatori, doar 29% ar sustine o revenire la piata unica, cu 54% impotriva.

Partidul Laburist, pe cale sa castige urmatoarele alegeri conform sondajelor de opinie, a promis ca va imbunatati relatia comerciala a tarii cu blocul, dar liderul Keir Starmer a spus ca nu doreste o revenire la piata unica.

In general, sondajul arata ca 72% dintre britanici doresc ca tara lor sa aiba legaturi mai stranse cu Uniunea Europeana, inclusiv o majoritate atat a celor care au sustinut Brexitul, cat si cei care s-au opus.

YouGov a spus ca sondajul a fost efectuat pe un esantion de 2.138 de persoane.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

„Bine ati venit in lumea rusa”. Parlamentul din Georgia a adoptat legea „agentilor straini” pe fondul unor proteste masive – Video

Deputatii georgieni au aprobat marti, in a treia si ultima lectura, un controversat proiect de…

O oră ago

Piedone o acuza pe Anca Alexandrescu ca a luat spaga: „Vrei sa spun eu despre traistele tale pe care le-ai carat?” – Video

Scandal in direct la Realitatea Plus, luni seara, intre o realizatoare a postului, Anca Alexandrescu,…

6 ore ago

Moscova anunta ca si-a dotat submarinele cu racheta nucleara Bulava. Aceasta are o raza de actiune de 8.300 de kilometri

Armata rusa a introdus in serviciu racheta balistica intercontinentala Bulava cu lansare de pe submarine,…

O oră ago

Evadare in Franta, trei gardieni au fost ucisi in timpul unui atac armat asupra dubei penitenciarului. Comando de infractori

Trei ofiteri de penitenciar francezi au fost ucisi si alti doi au fost raniti intr-un…

3 ore ago

D’ale coalitiei: candidatul PSD la o primarie din Vaslui a batut un alegator in varsta de 76 de ani. „Nu am crezut ca voi trai asemenea momente”

Candidatul PSD la primaria comunei vasluiene Oltenesti, Vasile Chirvase, a fost atat de suparat pe…

8 ore ago