Sondaj – Cei mai multi americani spun ca dezinformarea incurajeaza extremismul si ura / Nesiguranta, polarizarea, declinul stirilor locale: furtuna perfecta care a creat avalansa de dezinformari

externe

stiri false

Aproximativ trei sferturi dintre adultii americani chestionati cu privire la ”dezinformare” au spus ca aceasta duce la opinii si comportamente politice extreme, cum ar fi cazurile de violenta bazate pe rasa, religie sau sex. Acest lucru a reiesit in urma sondajului realizat de Institutul Pearson si Centrul Associated Press-NORC pentru cercetare in domeniul afacerilor publice.

„Suntem intr-un punct in care dezinformarea este atat de grava incat poti avea incredere in foarte putin din ceea ce citesti in mass-media sau in retelele de socializare”, a declarat republicanul Brett Reffeitt din Indianapolis, in varsta de 49 de ani, care a participat la sondaj. „Totul se rezuma la obtinerea de clicuri, nu la adevar, iar extremele sunt cele care atrag atentia”.

Sondajul Institutului Pearson/AP-NORC arata ca, indiferent de ideologia politica, americanii sunt de acord ca dezinformarea isi lasa amprenta asupra tarii.

In general, 91% dintre adulti spun ca raspandirea dezinformarii este o problema, iar 74% dintre ei o considera o problema majora. Doar 8% spun ca dezinformarea nu este deloc o problema.

In general, 77% dintre respondenti cred ca dezinformarea creste infractiunile motivate de ura, in timp ce 73% spun ca aceasta creste opiniile politice extreme.

Aproximativ jumatate dintre ei sunt de parere ca dezinformarea ii determina pe oameni sa devina mai implicati politic.

Jumatate dintre adultii americani cred, de asemenea, ca dezinformarea reduce increderea in guvern.

„Doar pentru ca se afla pe internet nu inseamna ca este adevarat”, a declarat Shirley Hayden, in varsta de 74 de ani, o republicana din Orange, Texas. „Multe dintre ele sunt opinii si multe dintre ele sunt pur si simplu scandaloase. Eu nu mai cred nimic din toate acestea”.

Sondajul arata ca americanii care considera dezinformarea ca fiind o problema majora sunt mai predispusi sa spuna ca aceasta contribuie la convingeri politice extreme si la neincrederea in guvern decat ceilalti. De asemenea, acestia sunt mai predispusi sa incerce sa reduca raspandirea dezinformarii prin verificarea afirmatiilor din mai multe surse.

Doar 28% dintre americani consulta site-uri sau instrumente de verificare a faptelor „de cele mai multe ori”, desi alti 35% o fac uneori. Aproximativ o treime spun ca nu fac acest lucru niciodata sau aproape niciodata.

„Pagina mea de Facebook este incarcata cu astfel de lucruri. Il vad la televizor. Le vad peste tot”, a declarat Charles Lopez, un democrat in varsta de 63 de ani din Florida, despre dezinformarea cu care se confrunta. „Nimeni nu face cercetari pentru a afla daca ceva este fals sau nu”.

Fie ca este vorba de minciuni despre alegerile din 2020 sau despre atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, de teoriile conspiratiei COVID-19 sau de dezinformarea cu privire la invazia Rusiei in Ucraina, dezinformarea on-line a fost acuzata de cresterea polarizarii politice, de neincrederea in institutii si chiar de violenta din lumea reala.

Raspandirea dezinformarii in ultimele decenii a coincis cu ascensiunea retelelor de socializare si cu declinul institutiilor jurnalistice traditionale, adesea locale.

Rezultatele sondajului Institutului Pearson/AP-NORC nu l-au surprins pe Alex Mahadevan, director al MediaWise, o initiativa de educatie mediatica lansata de Institutul Poynter, care are ca scop echiparea persoanelor cu mijloace de aparare in lupta impotriva dezinformarii. „Aveti nesiguranta, polarizare, declinul stirilor locale: este o furtuna perfecta care a creat o avalansa de dezinformare”, a declarat Alex Mahadevan.

Charles Lopez, respondentul la sondaj din Florida, a declarat ca si-a pierdut prieteni dupa ce a ripostat la dezinformarile pe care acestia le-au postat online si ca este nevoie de noi legi pentru a forta companiile de tehnologie sa faca mai mult pentru a aborda dezinformarea, mai noteaza AP News.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: