Sondaj DEVASTATOR. 90% dintre romani nu au deloc INCREDERE in partide

politica

Neincrederea este principalul aspect al felului in care romanii se raporteaza la partidele politice din Romania si la activitatea lor, arata un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), dat publicitatii recent, scrie Agerpres.

Sondajul arata ca trei sferturi dintre romani au pareri depreciative cu privire la partidele din Romania. Mai mult de 9 din 10 respondenti declara ca au putina si foarte putina incredere in partidele din Romania, iar trei sferturi dintre participantii la studiu au pareri depreciative cu privire la partidele din Romania.

‘Neincrederea este dominanta atitudinala a romanilor fata de partidele din Romania. In randul barbatilor, intre tinerii intre 18 si 35 de ani, locuitorii din zonele urbane si in cazul persoanelor cu studii superioare, opiniile negative despre partide sunt mai frecvente. (…) In timp ce mai mult de 9 din 10 respondenti cred ca partidele trebuie sa reprezinte interesele cetatenilor, doar 6% dintre participantii la studiu sunt de parere ca partidele din Romania indeplinesc acest criteriu. Liderii de partid sunt considerati principalii beneficiari ai intereselor partidelor, urmati de membrii de partid’, se arata in studiu.

Documentul arata ca partidele sunt asociate, aproape in exclusivitate, cu termeni negativi. Atunci cand sunt rugati sa avanseze primul cuvant care le vine in minte cand se gandesc la partidele din Romania, majoritatea enunturilor au caracter depreciativ la adresa formatiunilor politice.

‘Printre acestea cele mai frecvente se refera la: hoti / furt / escrocherie — indicate de 12% dintre participantii la studiu sau coruptie / mita (10%). Asocierile pozitive sunt prezente intr-o proportie redusa’, releva studiul IRES.

In ceea ce priveste preferintele romanilor cu privire la partide si politicieni, 6 din 10 romani cred ca partidele din Romania ar trebui sa faca o politica nationala, in timp ce 3 din 10 cred ca ar trebui sa fie pro-occidentala.

De asemenea, aproape 6 din 10 romani prefera un politician independent, insa 3 din 10 isi exprima optiunea pentru un politician afiliat unui partid. ‘Optiunea pentru independenti este mai frecventa in randul tinerilor intre 18 si 35 de ani, a celor cu studii medii, a locuitorilor din Moldova si a respondentilor care se auto-evalueaza ca fiind de dreapta. Afiliatii sunt preferati de catre varstnici, de catre persoanele cu studii si de respondentii care se pozitioneaza la stanga din punct de vedere politic’, se arata in studiul IRES.

Jumatate dintre romani cred ca la vot conteaza cel mai mult candidatul, iar pentru o treime conteaza programul. Doar 7% spun ca ambele sunt importante in alegerea pe care o fac.

In ceea ce priveste optiunile alegatorilor pentru prioritatile partidelor care vor castiga alegerile parlamentare 2016, acestea sunt locurile de munca (51%) si infrastructura (18%).

Referitor la apropiatele alegeri din Romania, doar o treime dintre respondenti (34%) cred ca dupa alegerile locale si parlamentare din acest an situatia din tara se va imbunatati, in timp ce 43% cred ca situatia va ramane la fel, iar 17% cred ca se va inrautati. Cei mai optimisti sunt varstnicii, respondentii cu educatie scazuta si care locuiesc in mediul rural.

Studiul a fost efectuat in data de 2 februarie, pe un esantion de 1.199 subiecti cu varste peste 18 ani, reprezentativ la nivel national pentru populatia adulta a Romaniei. Studiul a fost realizat pentru revista ‘Sinteza’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: