Sondaj dezastruos pentru „specialistii” guvernarii: „Peste 50% dintre romani cred ca situatia din tara este mai rea decat in 1989”

politica

Peste 50% dintre romani cred ca situatia din tara este mai rea decat in 1989, potrivit unor sondaje realizate de INSCOP Research, in cadrul proiectului „Romania Agenda 2050”, la comanda Strategic Thinking Group, lansate, joi, intr-o conferinta de presa, informeaza Agerpres.

Parteneri in cadrul acestui proiect sunt Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi.

Primul sondaj a fost realizat in perioada 23 mai – 14 iunie, pe un esantion de 1.500 de persoane, iar cel de-al doilea in intervalul 26 septembrie – 4 octombrie, pe un esantion de 1.200 de persoane. Esantioanele sunt reprezentative pentru categoriile socio-demografice semnificative pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa este de +/-2,53%, la un grad de incredere de 95%.

Un procent de 54% dintre romani, conform sondajului realizat in mai – iunie, respectiv de 57,4%, potrivit cercetarii din septembrie – octombrie, considera ca situatia generala din Romania este mai rea decat in 1989.

Potrivit cercetarilor, 43,5% dintre cei intervievati in mai – iunie, respectiv 39,1% dintre subiectii din septembrie – octombrie, au opinat ca situatia generala a tarii in 2050 va fi mai buna decat in prezent.

Ambele sondaje releva ca 68,4% dintre respondenti sunt de acord cu tranzitia la surse de energie prietenoase cu mediul. Mai mult de jumatate (51,5%) dintre romani au raspuns ca i-ar determina sa reduca consumul de energie costul acesteia. Totodata, aproape trei sferturi (72,5%) dintre cei intervievati ar dori sa instaleze panouri fotovoltaice la casa sau blocul in care locuiesc.

Aproape 43% dintre cei chestionati prefera transportul cu vehicule personale pentru a se deplasa pe distante mai lungi in interiorul localitatii, iar 27,3% transportul public.

Intrebati care sunt cele mai importante doua probleme de mediu cu care se confrunta Romania, 58,4% dintre cei chestionati au raspuns defrisarile ilegale, iar 42,6% poluarea apelor.

Sondajul din septembrie-octombrie a aratat ca, in ceea ce priveste principalele trei probleme ale sistemului de educatie romanesc, 53,6% dintre cei intervievati au facut referire la slaba pregatire si dezinteresul unora dintre profesori, 45,1% la abandonul scolar in randul copiilor din medii defavorizate, 41% la lipsa de disciplina a elevilor.

Aproape 62% dintre respondenti sunt de parere ca parintii nu acorda suficienta atentie copiilor la scoala. 88% dintre cei chestionati cred ca educatia scolara este cel mai bun mijloc de a reusi in viata.

Conform sondajului din mai-iunie, 76,1% dintre romani sunt preocupati de starea lor de sanatate foarte mult sau destul de mult.

Cercetarea din septembrie-octombrie arata ca o treime (33,3%) dintre cei chestionati s-au gandit sa plece in viitor la un moment dat la munca in strainatate, iar 65,8% au spus ca nu au avut in vedere aceasta. 41,5% dintre romani sunt de parere ca cei care pleaca la munca in strainatate sunt vazuti in tara noastra drept „fara alternative”.

82,5% dintre respondenti sunt de acord cu reduceri de taxe si impozite pentru companiile private care initiaza noi investitii in economie. 57% dintre romani sunt total de acord cu majorarea alocatiilor si a pensiilor, chiar daca nu exista resurse bugetare, iar 27,4% – oarecum de acord.

In alta ordine de idei, sondajul din mai-iunie releva ca 83,5% dintre romani cred ca tara ar trebui sa se orienteze spre vest din punct de vedere al aliantelor politice si militare, adica spre Uniunea Europeana, SUA si NATO.

Din ambele cercetari reiese ca 89,2% dintre romani sunt de parere ca populatia ar trebui sa fie consultata mai des prin referendum pe temele majore de interes local sau national.

„Cei din generatia matura intr-un fel sau altul sunt dezamagiti de decalajul dintre asteptarile lor in 1989 si ceea ce s-a intamplat acum. Pe de alta parte, sunt tineri care nu stiu prea multe despre ce era inainte de 1989, despre cum era societatea si oamenii nu gandesc rational. De exemplu, nu se gandeste nimeni ca in societatea romaneasca din 1989 lipsea aproape totul, nu aveai libertate de miscare, nivelul de trai era extrem de scazut, nu aveai lucruri elementare, cum ar fi accesul permanent la electricitate, la combustibil sau la hrana”, a spus rectorul Universitatii din Bucuresti, Marian Preda, referitor la opinia romanilor despre situatia de dinainte de 1989.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: