Sondaj ianuarie: PSD si AUR au impreuna mult peste 50% din intentiile de vot. Extremistii AUR au ajuns la peste 20%

politica

Rezultatele unui sondaj INSCOP, realizat in luna ianuarie, arata ca AUR a ajuns pe locul doi in intentiile de vot, dupa PSD. PNL se afla pe locul trei.

Conform INSCOP, AUR ar fi votat de 20,6% dintre romani. PSD, aflat pe primul loc, este cotat cu 34,3%.

PNL are doar 16,6%, in scadere fata de decembrie 2021, in timp ce USR ar obtine 12,5%.

Directorul INSCOP, Remus Stefureac,  a explicat cum s-a ajuns la aceste rezultate.

1. Certurile dintre partidele coalitiei aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afecteaza in mod direct intentia de vot. Deocamdata impactul este controlabil, dar problema risca sa devina o amenintare majora daca relatia dintre PSD si PNL nu se va armoniza si cele doua partide nu vin cu solutii in locul disputelor politice. Dupa catastrofala criza politica de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor sa auda de certuri politice si nu vor avea niciun pic de rabdare si niciun gram de toleranta pentru partidele care le vor provoca.

2. Tensiunile din coalitie si intarzierea oferirii de solutii la problemele sociale alimenteaza in continuare cresterea AUR. Daca pe zona de securitate militara, din cauza amenintarilor Rusiei observam o crestere foarte puternica a increderii in NATO, in UE, in Occident, de bun augur pentru moralul natiunii, problemele sociale si politice domestice/interne vor alimenta in continuare adeziunea electorala la discursul ultra-populist.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, in perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul esantionului a fost de 1162 de persoane, iar eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: