Sondaj in timpul pandemiei. Peste un sfert dintre romani se roaga mai des acum

news

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES a realizat in perioada 21 – 24 martie 2020 un sondaj cu privire la atitudinile, practicile si comportamentele romanilor pe durata restrictiilor reglementate de starea de urgenta impusa de pandemia de COVID – 19. Sondajul a fost realizat telefonic.

Rezultatele sondajului, publicate pe site-ul IRES:

CREDINTELE ROMANILOR

# 9 din 10 romani cred in Dumnezeu.

# 8 din 10 romani cred ca exista suflet.

# 85% cred in pacat.

# Trei sferturi cred in ingeri.

# 7 din 10 cred in rai si doar putin peste jumatate cred in iad.

# Jumatate dintre romani cred in viata de dupa moarte, un procent similar (44%) cred in invierea mortilor, iar 1 din 5 romani cred in reincarnare.

# Jumatate dintre romani cred in diavol, iar 45% cred in telepatie.

# Peste un sfert dintre romani spun ca se roaga de mai multe ori pe zi, peste o treime afirma ca se roaga zilnic, iar 12% au acest obicei o data pe saptamana.

# O treime dintre participantii la studiu spun ca rugaciunea i-a ajutat in foarte mare masura de-a lungul vietii, iar 4 din 10 sustin ca i-a ajutat in mare masura, in timp ce doar 7% spun ca nu i-a ajutat deloc.

Femeile, persoanele intre 36 si 51 de ani si cei care locuiesc in mediul rural spun in proportii mai ridicate ca rugaciunea i-a ajutat in foarte mare masura de-a lungul vietii.

# Mai mult de un sfert dintre romani spun ca tin postul Pastelui.

Acest obicei este prezent intr-o mai mare masura in randul varstnicilor, la persoanele cu educatie scazuta si la cei din regiunea Moldovei.

RELIGIOZITATE IN VREMEA PANDEMIEI

# Peste un sfert dintre romani s-au rugat mai mult in perioada pandemiei, iar 62% spun ca s-au rugat mai putin.

Femeile, persoanele peste 51 de ani, cei cu educatie scazuta si persoanele din mediul rural sunt respondentii care au avut acest comportament in proportii mai ridicate.

# Doar 1 din 10 romani au afirmat ca au fost la biserica in saptamana 14 – 17 martie, iar 43% dintre acestia au spus ca au participat la slujba de duminica, in timp ce o treime au fost la biserica doar in afara liturghiilor de duminica.

# 15% dintre romani recunosc ca au discutat subiectul pandemiei de COVID – 19 cu un preot sau cu un duhovnic.

Au facut acest lucru in proportii mai ridicate respodentii din mediul rural, cei cu educatie scazuta si cei care locuiesc in regiunea Moldovei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: