Sondaj in timpul pandemiei. Peste un sfert dintre romani se roaga mai des acum

news

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES a realizat in perioada 21 – 24 martie 2020 un sondaj cu privire la atitudinile, practicile si comportamentele romanilor pe durata restrictiilor reglementate de starea de urgenta impusa de pandemia de COVID – 19. Sondajul a fost realizat telefonic.

Rezultatele sondajului, publicate pe site-ul IRES:

CREDINTELE ROMANILOR

# 9 din 10 romani cred in Dumnezeu.

# 8 din 10 romani cred ca exista suflet.

# 85% cred in pacat.

# Trei sferturi cred in ingeri.

# 7 din 10 cred in rai si doar putin peste jumatate cred in iad.

# Jumatate dintre romani cred in viata de dupa moarte, un procent similar (44%) cred in invierea mortilor, iar 1 din 5 romani cred in reincarnare.

# Jumatate dintre romani cred in diavol, iar 45% cred in telepatie.

# Peste un sfert dintre romani spun ca se roaga de mai multe ori pe zi, peste o treime afirma ca se roaga zilnic, iar 12% au acest obicei o data pe saptamana.

# O treime dintre participantii la studiu spun ca rugaciunea i-a ajutat in foarte mare masura de-a lungul vietii, iar 4 din 10 sustin ca i-a ajutat in mare masura, in timp ce doar 7% spun ca nu i-a ajutat deloc.

Femeile, persoanele intre 36 si 51 de ani si cei care locuiesc in mediul rural spun in proportii mai ridicate ca rugaciunea i-a ajutat in foarte mare masura de-a lungul vietii.

# Mai mult de un sfert dintre romani spun ca tin postul Pastelui.

Acest obicei este prezent intr-o mai mare masura in randul varstnicilor, la persoanele cu educatie scazuta si la cei din regiunea Moldovei.

RELIGIOZITATE IN VREMEA PANDEMIEI

# Peste un sfert dintre romani s-au rugat mai mult in perioada pandemiei, iar 62% spun ca s-au rugat mai putin.

Femeile, persoanele peste 51 de ani, cei cu educatie scazuta si persoanele din mediul rural sunt respondentii care au avut acest comportament in proportii mai ridicate.

# Doar 1 din 10 romani au afirmat ca au fost la biserica in saptamana 14 – 17 martie, iar 43% dintre acestia au spus ca au participat la slujba de duminica, in timp ce o treime au fost la biserica doar in afara liturghiilor de duminica.

# 15% dintre romani recunosc ca au discutat subiectul pandemiei de COVID – 19 cu un preot sau cu un duhovnic.

Au facut acest lucru in proportii mai ridicate respodentii din mediul rural, cei cu educatie scazuta si cei care locuiesc in regiunea Moldovei.

Mai mult despre: ,


Comentarii: