Sondaj INSCOP: „59,5% dintre romani ar vota un partid nationalist, care promoveaza valorile religioase si sustine familia traditionala”

politica

Peste 59% dintre respondentii unui sondaj INSCOP ar vota un partid nationalist, care promoveaza valorile religioase si sustine familia traditionala, dar aproximativ doua treimi nu ar mai sustine o astfel de formatiune daca ea ar promova iesirea Romaniei din Uniunea Europeana, apropierea de Rusia sau restrangerea drepturilor minoritatilor nationale.

Sondajul de opinie „Neincrederea publica: Vest vs. Est, ascensiunea curentului nationalist in era dezinformarii si fenomenului stirilor false” – Partea a II-a a fost realizat de INSCOP Research in parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group in cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States si finantat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

Sondajul de opinie, realizat in perioada 1 – 15 iunie, este impartit in trei capitole, cel de-al doilea fiind dedicat masurarii disponibilitatii romanilor de a vota un partid nationalist, precum si a aderentei pe care o au o serie de elemente de agenda eurosceptica si nationalista.

Astfel, intrebati daca ar vota un partid nationalist, care promoveaza valorile religioase si sustine familia traditionala, 59,5% au raspuns afirmativ, iar 34,8% negativ.

In continuare, dintre cei care au raspuns ca ar sustine un partid nationalist care promoveaza valorile religioase si familia traditionala:

– 61% au spus ca nu ar mai vota un astfel de partid in cazul in care acesta ar propune masuri si politici care ar putea determina iesirea Romaniei din Uniunea Europeana;
– 75% au spus ca nu ar vota un astfel de partid, in cazul in care acesta ar propune apropierea Romaniei de Rusia;
– 70% au precizat ca nu ar mai vota un astfel de partid, in cazul in care acesta ar propune restrangerea drepturilor minoritatilor nationale.

„Procentul celor care cred ca Romania trebuie sa isi apere interesele nationale chiar daca risca sa isi piarda statutul de membru al UE ramane similar cu cel rezultat din cercetarea din luna martie (64%). Interpretarea acestui grup masiv de populatie ca fiind adeptul unor optiuni nationaliste trebuie insa nuantata. Cercetarea sociologica a inclus o intrebare filtru prin care am masurat exclusiv opinia acestui grup, iar rezultatele arata ca doua treimi dintre acestia, desi sunt adeptii apararii intereselor nationale, cred ca iesirea Romaniei din Uniunea Europeana ar afecta interesele nationale ale tarii noastre. Aparenta disonanta scoate in evidenta faptul ca majoritatea romanilor considera ca, daca restul tarilor europene isi urmaresc si propriile interese nationale, este legitim ca si romanii sa isi doreasca acelasi lucru pentru tara lor. Exista insa o constientizare rationala clara a faptului ca iesirea din UE ar afecta interesele nationale si ca dezvoltarea economica a tarii are cele mai bune perspective in interiorul Uniunii”, a precizat presedintele Strategic Thinking Group, Remus Stefureac, citat de Agerpres.

Citeste si: Sondaj Globsec: 30% dintre romani admira regimul comunist chinez si ar dori un regim similar in Romania. Creste proportia romanilor care isi doresc o guvernare autoritara

Totodata, potrivit datelor sondajului:

* 64,8% dintre respondenti au fost de parere ca Romania trebuie sa isi apere interesele nationale atunci cand sunt in dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar daca risca sa isi piarda pozitia de stat membru al UE. Pe de alta parte, 28% au fost de parere ca Romania, in calitate de stat membru, trebuie sa respecte regulile UE, chiar si atunci cand sunt afectate interesele nationale.

* 64,5% au fost de parere ca iesirea Romaniei din UE ar afecta interesele nationale ale tarii (procentul reprezinta aproximativ 42% din totalul populatiei). 29,4% au apreciat ca iesirea Romaniei din Uniunea Europeana nu ar afecta interesele nationale ale tarii (procentul reprezinta aproximativ 19% din totalul populatiei).

* 62,9% au apreciat ca, in viitor, Romania s-a dezvolta mai bine economic daca ar fi in interiorul Uniunii Europene, in timp ce 27% au considerat ca Romania s-ar dezvolta mai bine economic daca ar fi in afara UE.

* In ce priveste interesele nationale ale Romaniei: 32,6% au indicat dezvoltarea economiei; 24% intarirea rolului Romaniei in UE; 11,9% dezvoltarea infrastructurii de transport; 7,7% protejarea grupurilor de populatie vulnerabile; 6,8% intarirea capacitatii militare; 6,6% pastrarea valorilor nationale romanesti; 6% dezvoltarea relatiilor economice cu China/Rusia; 4,4% nationalizarea resurselor naturale.

* 90,6% au fost de parere ca Romania trebuie sa protejeze drepturile minoritatilor etnice de pe teritoriul sau, in timp ce 7,7% au fost in dezacord cu aceasta afirmatie.

Datele au fost culese in perioada 1 -15 iunie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului multistadial stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 2.95%, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: