Sondaj: majoritatea rusilor sustine razboiul din Ucraina dar nu vor sa plece la razboi si nici sa il sustina financiar

externe

Presa rusa a publicat marti rezultatele unui sondaj de opinie potrivit caruia 65% dintre rusi sustin decizia de a opri razboiul din Ucraina si de a semna un acord de pace.

„Potrivit sondajului, 65% dintre rusi ar aproba decizia lui Vladimir Putin de a opri operatiunea militara in Ucraina si de a semna un acord de pace”, a anuntat Kommersant, citat de Pravda Ucraina.

In acelasi timp, 60% dintre respondenti ar sustine intentia presedintelui rus de a lansa o noua ofensiva la Kiev.

Autorii studiului noteaza ca, in perioada de la jumatatea lunii martie pana la sfarsitul lunii iulie, raportul dintre sustinatorii si oponentii razboiului nu s-a schimbat aproape deloc: acum, acesta este sustinut de 69% dintre respondenti, iar opinia contrara este impartasita de 23%, in timp ce alti 8% au considerat ca este dificil sau au refuzat sa raspunda.

59% dintre rusi considera ca asa-numita „operatiune militara” din Ucraina a trenat, in timp ce 28% dintre participantii la sondaj au o opinie opusa.

Potrivit a 30% dintre ei, operatiunile militare vor dura mai mult de un an, iar 18% se asteapta ca acestea sa se incheie in decurs de un an.

20% dintre respondenti spera ca razboiul sa se incheie in termen de sase luni, si doar 13% dintre respondenti sunt optimisti in privinta incheierii ostilitatilor in termen de 1-3 luni.

Aproape doua treimi dintre barbatii rusi (62%) nu sunt pregatiti sa participe personal la operatiunile militare din Ucraina daca ar avea ocazia. Sociologii noteaza ca aceasta valoare este cu 6 puncte procentuale mai mare decat indicatorii unui sondaj similar care a fost realizat in a doua jumatate a lunii mai.

29% dintre respondenti si-au exprimat dorinta de a lua parte la „operatiunea speciala”.

Putini sunt cei care doresc sa ajute financiar armata rusa: 67% nu sunt deloc dispusi sa isi doneze fondurile pentru a sustine razboiul, iar 12% sunt de acord sa nu cheltuiasca mai mult de 1.000 de ruble pe luna pentru acest lucru.

Studiul a fost realizat prin sondaj telefonic in perioada 28-31 iulie. Au fost 1609 respondenti din opt districte federale.

Autorii studiului avertizeaza ca rezultatele sale la mai multe intrebari despre ceea ce se intampla in Ucraina ar putea sa nu coincida cu imaginea reala, deoarece „rusilor le este frica sa vorbeasca despre acest subiect”:  „Refuzurile au crescut, iar sinceritatea a scazut”.

La mijlocul lunii martie, 71% dintre rusi sustineau razboiul cu Ucraina.

La sfarsitul lunii martie, decizia de a desfasura o „operatiune militara speciala” impotriva Rusiei in Ucraina a fost sustinuta de 74% dintre cetatenii rusi.

Mai mult despre: ,

Comentarii: