Sondaj – Romanii, extrem de nemultumiti ca Guvernul acorda prea multa atentie razboiului din Ucraina comparativ cu „problemele cetatenilor”

news

Consiliul European pentru Relatii Externe a realizat un sondaj de opinie paneuropean in zece tari din care reiese ca romanii sunt cel mai nemultumiti de faptul ca se acorda prea mare atentie razboiului din Ucraina.

Sondajul a fost realizat la jumatatea lunii mai – intr-un moment in care cetatenii au avut ocazia sa absoarba socul invaziei. Dezbaterea publica se indeparta de evenimentele de pe campul de lupta si se indrepta spre intrebari legate de modul in care se va incheia conflictul, precum si de impactul acestuia asupra vietii oamenilor, asupra tarilor lor si asupra UE.

A fost, de asemenea, un moment in care europenii deveneau mult mai constienti de consecintele economice si sociale globale ale razboiului: inflatie ridicata si crize energetice si alimentare.

Cele aproximativ 8.000 de persoane intervievate provin din intreaga Europa. Tarile intervievate au fost Polonia si Romania – state din prima linie, in mod traditional sceptice fata de Rusia, din Europa Centrala; Franta, Germania si Italia – state mari din Europa de Vest care si-au castigat anterior reputatia de „Russlandverstehers” („intelegatori ai Rusiei”); Portugalia si Spania – state din sudul Europei care, in trecut, au fost in general mai putin implicate in politica fata de Rusia; Finlanda si Suedia – state din nordul Europei care solicita aderarea la NATO ca urmare a invaziei; si Marea Britanie.

Rezultatele sondajului sugereaza ca opinia publica europeana se schimba si ca zilele cele mai grele ar putea fi cele care urmeaza.

Rezistenta democratiilor europene va depinde in mare parte de capacitatea guvernelor de a sustine sprijinul public pentru politici care, in cele din urma, vor aduce suferinta unor grupuri sociale.

Sondajul releva o diferenta tot mai mare intre pozitiile declarate ale multor guverne europene si starea de spirit a publicului din tarile lor. Marele clivaj care se profileaza este intre cei care doresc sa puna capat razboiului cat mai repede posibil si cei care vor sa continue lupta pana cand Rusia va fi invinsa.

Astfel, la intrebarea legata de „cat de mult atentie a acordat guvernul dvs. razboiului din Ucraina, comparativ cu alte probleme cu care se confrunta cetatenii”, romanii au fost cel mai nemultumiti. 58% spun ca guvernul este mult prea ocupat de razboiul din Ucraina.

Vezi aici sondajul integral:

 

Mai mult despre:

Comentarii: