Sondaj: Tot mai multi britanici regreta ca au votat pentru Brexit. Peste 60% dintre alegatori spun ca este „mai rau” decat se asteptau

externe

Mai mult de sase din 10 alegatori din Marea Britanie considera ca Brexit a mers fie prost, fie mai rau decat se asteptau – la un an dupa ce Marea Britanie a parasit UE, potrivit unui sondaj publicat de Observer.

Sondajul Opinium – care a aparut la o saptamana dupa ce ministrul insarcinat cu Brexitul, Lord Frost, a demisionat din guvernul lui Boris Johnson – a constatat, de asemenea, ca 42% dintre persoanele care au votat „Leave” in 2016 au o parere negativa despre modul in care a decurs Brexit-ul pana in prezent.

26% dintre sustinatorii Leave au spus ca a mers mai rau decat se asteptau, in timp ce 16% dintre cei care au votat pentru Brexit au spus ca se asteptau sa mearga prost si ca li s-a dovedit ca au avut dreptate, scrie The Guardian.

Dintre persoanele care au votat pentru ramanere, 86% au spus ca a mers prost sau mai rau decat se asteptau. In general, doar 14% dintre toti votantii au spus ca Brexit a mers mai bine decat se asteptau.

Adam Drummond, de la Opinium, a declarat ca cea mai frapanta constatare a fost ca cei care au votat pentru Brexit sunt acum mai ezitanti in a lauda Brexitul.

„Acum, ceea ce vedem este o minoritate semnificativa de Leavers (care au votat pentru Brexit) care spun ca lucrurile merg prost sau cel putin mai rau decat se asteptau. In timp ce 59% dintre votantii Remain (care au votat ca UK sa ramana in UE) au spus: ‘Ma asteptam sa mearga prost si cred ca asa a fost’. Doar 17% dintre votantii Leave au spus: ‘Ma asteptam sa mearga bine si cred ca asa a fost'”, a precizat Drummond.

„Doar 7% dintre Remainers cred ca Brexitul a mers mai bine decat se asteptau, fata de 26% dintre Leavers care spun ca a mers mai rau decat se asteptau. Deci, in loc de doua blocuri uniform opuse, cei din Remain sunt inca in mare parte uniti in privinta faptului ca Brexit este rau, in timp ce cei din Leave sunt putin mai divizati”, a precizat sociologul.

Sondajul are loc inainte de introducerea, la 1 ianuarie, a unor controale vamale complete pentru marfurile exportate din UE in Regatul Unit, ceea ce, in opinia liderilor de afaceri, ar putea descuraja unii operatori mai mici – cum ar fi exportatorii de produse alimentare – sa aprovizioneze comerciantii cu amanuntul din Regatul Unit, deoarece costurile si birocratia cresc. Acestea vor fi urmate de mai multe verificari ale importurilor de alimente incepand cu mijlocul verii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: