Sondaje ingrijoratoare pentru Kremlin in Rusia. „Nemultumirea este in crestere” in Rusia, anunta un fost redactor de discursuri de la Kremlin

externe

Kremlin

Nemultumirea fata de presedintele rus Vladimir Putin este „in crestere” in intreaga Rusie, potrivit fostului redactor de discursuri de la Kremlin, Abbas Galliamov, relateaza Newsweek.

Vorbind miercuri cu Erin Burnett de la CNN, Galliamov a declarat ca reactia Kremlinului la moartea liderului opozitiei ruse Alexei Navalnii va alimenta nelinistea deja in crestere in randul cetatenilor inainte de alegerile prezidentiale din Rusia de luna viitoare.

Navalnii, in varsta de 47 de ani, a murit vineri in timp ce ispasea o pedeapsa de 30 de ani de inchisoare pentru frauda, incitare si finantare a extremismului si alte acuzatii pe care multi le-au condamnat ca fiind motivate politic. Sute de sustinatori ai acestuia au fost arestati la priveghiurile organizate in intreaga Rusie in zilele care au urmat mortii sale si, potrivit presei locale, mai multi dintre ei au primit citatii pentru serviciul militar ca pedeapsa.

Reprimarea priveghiurilor a amintit de protestele care au izbucnit in septembrie 2022, dupa ce Kremlinul a anuntat o mobilizare militara partiala pentru razboiul sau impotriva Ucrainei. Atunci, peste 1.300 de persoane au fost arestate pentru ca au manifestat impotriva eforturilor de razboi ale lui Putin.

Datele sondajelor au aratat o nemultumire tot mai mare in randul cetatenilor rusi fata de „operatiunea militara speciala” a lui Putin. Intr-un sondaj recent realizat de Russian Field, 37% dintre respondenti au declarat ca ar anula „cu siguranta” invazia Moscovei in Ucraina daca ar putea sa se intoarca in timp. Rezultatele au reprezentat cel mai ridicat nivel de opozitie fata de razboiul din Ucraina pe care Russian Field l-a observat din februarie 2022.

Galliamov a mai declarat ca se asteapta ca disidenta din Rusia sa devina in cele din urma „atat de puternica” incat sa echivaleze cu un „moment de infrangere militara sau cu niste revolte militare”, referindu-se la revolta esuata a fostului sef al Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, in iunie.

„Nu ma astept sa se intample ceva de genul unei explozii sau revolutii chiar acum”, a declarat Galliamov. „Dar capata potential”, a mai spus el.

„Marea majoritate a populatiei nu sustine opozitia”, a continuat el. „Celor care i-au fost loiali lui Putin [totusi], nu le place aceasta reprimare. Ei devin din ce in ce mai mult, stiti, ‘neloiali'”, a mai spus el.

Kremlinul a negat orice implicare in moartea lui Navalnii, afirmand intr-o declaratie ca activistul s-a simtit rau dupa ce a iesit la o plimbare, „si-a pierdut cunostinta aproape imediat” si a murit la scurt timp dupa aceea.

Cu toate acestea, presedintele Joe Biden a dat imediat vina pe Putin si se asteapta sa anunte un pachet de noi sanctiuni impotriva Rusiei ca raspuns la moartea lui Navalnii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: