Sondajele lui Pieleanu, spulberate de un studiu realizat de Uniunea Europeana. Romanii, extrem de ingrijorati de coruptie si atenti la stabilitatea economica

politica

Romanii isi doresc ca Uniunea Europeana sa faca mai mult pentru rezolvarea unor probleme precum stabilitatea economica, diminuarea coruptiei, politica publica si educatie, arata un studiu al Comitetului European al Regiunilor care arata cum este perceputa Europa in regiuni si orase.

Studiul contrazice datele publicate de Institutul Avangarde, condus de Marius Pieleanu, conforma carora interesul romanilor fata de lupta anticoruptie a scazut semnificativ. De asemenea, studiul UE demonstraza ca masurile economice ale PSD au starnit ingrijorare printre romani.

In privinta preocuparilor legate de coruptie si rolurile legilor in stat, Romania ocupa locul trei in randul tarilor din UE, pe primele doua locuri situandu-se Bulgaria si Slovacia.

„Mentionarea educatiei este interesanta deoarece aceasta nu apare prea des printre preocuparile majore ale populatiei in relatia cu autoritatile nationale. Romanii manifesta incredere sporita in Uniune comparativ cu alte niveluri administrative. Partial, cel putin, asta se datoreaza nivelului foarte scazut de incredere in autoritatile regionale, iar in privinta ingrijorarilor pe care romanii le au privind tara lor sunt legate de stabilitatea economica, educatie sau politicile interne”, arata autorii studiului, citati de Mediafax.

O nemultumire semnificativa a fost exprimata in Romania referitor la coruptie si statul de drept, vazuta ca o preocupare principala.

Initiatorii raportului au elaborat si o comparatie intre nevoia de solidaritate si preocuparea in ceea ce priveste migratia. Potrivit acesteia, romanii se claseaza pe ultimul loc in lista tarilor din Uniunea Europeana in privinta migratiei, in timp ce solidaritatea inregistreaza un nivel mai mare de preocupare.

Membrii inclusi in studiu de declara entuziasti fata de Uniunea Europeana, dar se simt, de asemenea, deconectati de la UE. In acelasi timp, un sentiment care nu priveste numai perceptia lor asupra UE, ci politica in general.

La nivelul UE, respondentii au declarat ca au incredere in politicienii lor locali si regionali mai mult decat au incredere in UE sau in politicieni nationali.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


loading...

Comentarii: