Sora dictatorului Kim Jong Un sfideaza Statele Unite si aliatii lor asiatici, respingand categoric denuclearizarea Coreei de Nord

Temuta sora a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un a ironizat miercuri Washingtonul si aliatii sai asiatici pentru ceea ce ea a numit „visul” lor de a denucleariza Nordul, insistand ca tara nu va renunta niciodata la programul sau de arme nucleare, scrie ziarul sud-coreean JongAng Daily.
Declaratia lui Kim Yo Jong, unul dintre cei mai importanti oficiali de politica externa ai tarii, a fost un raspuns la o intalnire de saptamana trecuta intre diplomatii de top din Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia, in cadrul careia acestia si-au reafirmat angajamentul de a face presiuni pentru denuclearizarea Nordului.
Mentionand ca obiectivele Coreei de Nord de extindere a armelor nucleare sunt consacrate in constitutia sa, ea a insistat ca orice discutii externe privind denuclearizarea constituie cel mai ostil act si echivaleaza cu o negare a suveranitatii tarii sale.
Daca SUA si fortele lor vasale continua sa insiste asupra unei „denuclearizari anacronice”, aceasta nu va face decat sa dea o justificare si o dreptate nelimitate avansului Coreei de Nord, care aspira la construirea celei mai puternice forte nucleare pentru autoaparare, a declarat ea in comentariile publicate de mass-media de stat. Ea a afirmat ca statutul de arma nucleara al Coreei de Nord nu poate fi niciodata anulat prin forta fizica sau „artificii viclene”.
Tensiunile din regiuni au crescut pe masura ce Kim Jong Un continua sa isi etaleze capacitatile nucleare militare si sa se alinieze Rusiei cu privire la razboiul presedintelui Vladimir Putin impotriva Ucrainei. Kim ignora apelurile Seulului si Washingtonului de a relua discutiile privind denuclearizarea.
Presedintele american Donald Trump a declarat ca va ajunge din nou la Kim pentru a relansa diplomatia, dar Nordul a ignorat total aceasta oferta. Trump si Kim s-au intalnit de trei ori in timpul primului mandat al lui Trump, dar diplomatia lor s-a prabusit rapid din cauza dezacordurilor cu privire la incetarea sanctiunilor conduse de SUA in schimbul masurilor luate de Coreea de Nord pentru a-si reduce programele nucleare si de rachete.
Prioritatea politicii externe a lui Kim este acum Rusia, pe care a aprovizionat-o cu arme si trupe pentru a o ajuta sa-si prelungeasca luptele in Ucraina. Seulul se teme ca Kim ar putea primi asistenta economica si tehnologie avansata pentru a-si dezvolta arsenalul in schimbul sprijinului sau militar pentru Rusia.