Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un numeste exercitiile cu munitie reala din Coreea de Sud o „isterie sinucigasa”

externe

Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a numit recentele exercitii cu munitie reala ale Coreei de Sud de la granita o „isterie sinucigasa”, amenintand, luni, cu masuri militare nespecificate daca tara sa ar fi provocata in continuare, potrivit AP.

Avertizarea lui Kim Yo Jong a venit dupa ce, in ultimele doua saptamani, Coreea de Sud a reluat exercitiile de tragere langa granitele sale terestre si maritime cu Coreea de Nord. Exercitiile au fost primele de acest gen de cand Coreea de Sud a suspendat, in iunie, un acord din 2018 cu Nordul care vizeaza atenuarea tensiunilor militare.

„Intrebarea este de ce inamicul a declansat astfel de exercitii de razboi langa granita, isterie sinucigasa, pentru care va trebui sa suporte un dezastru teribil”, a spus Kim Yo Jong intr-o declaratie transmisa de presa de stat.

Ea a acuzat guvernul conservator al Coreei de Sud ca a intensificat in mod deliberat tensiunile ca o modalitate de a scapa de o criza politica interna. Ea a spus ca riscul exercitiilor din Coreea de Sud este clar pentru toata lumea, deoarece acestea s-au petrecut pe fondul „unei situatii neclare” dupa ce SUA, Coreea de Sud si Japonia au organizat recent un nou exercitiu militar trilateral pe care Coreea de Nord il considera o amenintare pentru securitate.

„In cazul in care se considera, conform criteriilor noastre, ca au incalcat suveranitatea (Coreei de Nord) si au comis un act echivalent cu o declaratie de razboi, fortele noastre armate isi vor indeplini imediat misiunea si datoria atribuite de constitutia (nord-coreeana) ”, a spus ea, fara a detalia.

Luni, Koo Byoungsam, un purtator de cuvant de la Ministerul Unificarii din Coreea de Sud, a descris declaratia lui Kim ca o incercare de a declansa o divizare interna in Coreea de Sud, spunand ca Coreea de Nord trebuie sa se uite mai intai la propriile incalcari ale drepturilor omului si la izolarea internationala cauzata de programul sau nuclear.

Ministerul sud-coreean al Apararii a declarat separat ca isi va continua exercitiile cu foc real conform programului, dar nu a spus cand si unde sunt planificate noi exercitii.

Coreea de Nord a fost implicata intr-o serie provocatoare de teste de arme din 2022. Dar cele doua teste recente ale sale – unul cu o racheta cu „un focos foarte mare” si celalalt cu o racheta cu mai multe focoase – au atras scepticismul larg din partea oficialilor si expertilor sud-coreeni, care au spus ca Phenianul a fabricat probabil lansari de succes pentru a acoperi testele esuate.

La inceputul lunii iunie, Coreea de Sud a suspendat complet pactul militar intercoreean din 2018, dupa ce Coreea de Nord a trimis peste granita baloane care transportau gunoi de grajd, mucuri de tigara si hartie ca raspuns fata de actiunile activistilor sud-coreeni care imprastiau pliante politice in Nord cu ajutorul baloanelor.

Acordul militar – la care s-a ajuns in timpul unei scurta perioade de reconciliere intre cele doua Corei – prevedea incetarea tuturor actelor ostile in zonele de frontiera, cum ar fi exercitii cu munitii reale, supraveghere aeriana si razboi psihologic. Acordul era deja in pericol de colaps pe fondul animozitatilor legate de lansarea satelitului spion al Coreei de Nord in noiembrie anul trecut.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: