Sora lui Kim Jong-Un se pregateste de preluarea puterii. Amenintari dure la adresa Sudului, preluate de presa internationala

externe

Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a calificat marti autoritatile din Coreea de Sud drept „tradatori” pentru ca deruleaza exercitii militare comune cu Statele Unite. Ea a avertizat ca SUA si Coreea de Sud se vor confrunta cu amenintari mai mari la adresa securitatii ca urmare a acestor exercitii.

Aceste declaratii ale lui Kim Yo Jong vin in ciuda unui dezghet surprinzator in peninsula coreeana, determinat de o serie de scrisori personale intre fratele ei si presedintele sud-coreean Moon Jae-in, scrie agentia France Presse.

Cele doua parti au restabilit luna trecuta comunicatiile transfrontaliere care fusesera intrerupte in urma cu mai bine de un an, anuntand ca liderii lor au convenit sa lucreze la imbunatatirea legaturilor.

Dar Kim Yo Jong – un consilier cheie al fratelui ei – a declarat ca Sudul este „tradator” pentru ca a organizat luna aceasta exercitii militare comune „periculoase” cu Washingtonul, pe care Nordul le considera de mult timp repetitii pentru invazie.

„Profit de aceasta ocazie pentru a-mi exprima regretul meu puternic pentru tratamentul tradator al autoritatilor sud-coreene”, a spus ea intr-o declaratie publicata de agentia oficiala de stiri KCNA a Pyongyangului.

Declaratia lui Kim a fost facuta in contextul in care armatele americana si sud-coreeana au inceput marti antrenamentele preliminare in vederea exercitiului anual de vara de saptamana viitoare.

Prin desfasurarea exercitiilor, Seulul si Washingtonul „se vor confrunta cu siguranta cu amenintari mai mari la adresa securitatii”, a spus ea, iar Nordul isi va consolida capacitatile de aparare si de atac preventiv.

Seulul si Washingtonul sunt aliati prin tratat, SUA stationand aproximativ 28.500 de soldati in Sud pentru a-l apara impotriva vecinului sau inarmat nuclear.

Anterior, ele si-au redus semnificativ exercitiile militare comune anuale pentru a facilita discutiile nucleare cu Phenian.

Moon este creditat ca fiind cel care a intermediat primul summit din istorie intre Coreea de Nord si un presedinte american in exercitiu, in Singapore, in iunie 2018.

Dar Nordul a intrerupt contactul cu Seulul dupa esecul unui al doilea summit intre Kim si presedintele american de atunci, Donald Trump, la Hanoi, care a lasat discutiile nucleare in impas.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: