Sorin Dragne, FSLI: In liceu se face mai multa religie decat istorie si geografie, iar in Europa asta nu s-a mai intamplat „de cand erau arsi pe rug cei care aveau curajul sa spuna ca Pamantul nu este in centrul universului si ca se invarte in jurul Soarelui”

In prima dezbatere nationala in format fizic pe proiectele de planuri-cadru de liceu 2025, organizata la Bucuresti, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) Sector 1, Sorin Dragne, a spus ca mai multe ore de religie in ciclul liceal decat de istorie si geografie nu au existat in Europa „de cand erau arsi pe rug cei care aveau curajul sa spuna ca Pamantul nu este in centrul universului si ca se invarte in jurul Soarelui”, potrivit Edupedu.
„Am fost mereu printre acei profesori care au sustinut necesitatea unei ore de religie pentru toti elevii acestei patrii, ora de istorie a religiilor, insa sa constatam ca in ciclul liceal se face mai multa religie decat istorie si geografie, in aceasta tara, in Europa asta nu s-a mai intamplat din feudalism, de cand erau arsi pe rug cei care aveau curajul sa spuna ca Pamantul nu este in centrul universului si ca se invarte in jurul Soarelui si aveau dreptate”, a declarat Dragne, intr-un schimb de replici cu secretarul de stat Bogdan Cristescu.
„Acum este foarte posibil ca cei care va spun ca e nevoie de ore de istorie si geografie in trunchiul comun la toate clasele din ciclul liceal sa aiba dreptate”, a continuat el in interventia de la dezbaterea de marti seara.
Dragne a acuzat totodata ca sindicatele din educatie nu au fost consultate pentru actualele proiecte de planuri-cadru pentru elevii care intra la liceu din 2026, puse in consultare de MEC pana pe 6 martie 2025.
Remarcile legate de numarul de ore de religie propuse pentru liceu din 2026 vin dupa ce Edupedu.ro a aratat intr-o analiza ca disciplina Religie are prevazute 142 de ore in trunchiul-comun al disciplinelor de liceu, potrivit proiectului de planuri-cadru pus in transparenta de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Numarul de ore propus pentru aceasta materie, pentru care Legea include prevederi speciale si la care elevii au posibilitatea sa nu participe, este de doua ori mai mare decat cel al unor materii care au ramas in trunchiul comun doar pentru o parte din studiile liceale, precum Istoria, Chimia, Fizica, Biologia sau Geografia.
„Ceea ce va spun eu acum in aceasta seara vine din partea colegilor nostri. Voi respecta ceea ce ne-a spus domnul Gabi Vrinceanu si mai devreme, sa nu ne referim la noi personal adica la specialitatea noastra si de aceea n-o sa va repet ca e nevoie de ore suplimentare in trunchiul comun de educatie fizica, nu de educatie sportiva, e o mare diferenta.
Un copil poate sa joace baschet si fotbal oriunde, dar la educatie fizica trebuie sa vina acei copii pe care in ultimii 30 de ani i-am impins ca sistem de organizare si baze materiale sa se scuteasca de la ore. Si nu dati vina doar pe profesorii de educatie fizica, voi, ca societate.
Aveti ocazia sa intrati in istorie ca reformatori ai sistemului de invatamant inclusiv prin planurile cadru pentru ca n-ar fi corect sa nu recunoastem ca formele pe care le propuneti au si aspecte pozitive. S-ar rasuci in mormant personajul meu favorit al lui Sebastian, profesorul Miroiu, daca as avea ceva impotriva orei de astronomie fie si ca optional la ciclul liceal dar, dragii mei, toti cei care sunteti aici in tara, nu doar in sala, fara istorie si fara geografie si chiar fara latina, cu diminuarea orelor de limba si literatura romana, veti intra in istorie ca cei care dati asta startul pentru pierderea identitatii nationale.
Acum vreo 300 de ani ne spunea Cantemir ca principalele calitati ale celor care locuiesc pe aici si se numesc romani sunt ca suntem ortodocsi si ospitalieri, i-am primit pe toti si integram cu toate eforturile indiferent de etnie indiferent de particularitatile culturale. (…)
Intr-o perioada in care se vorbeste asiduu de gurile Dunarii, de granitele NATO din 1997, elevii nostri sa termine cu istoria si geografia la 16 ani mi se pare un atentat la viitorul acestei natii. Tinerii acestia trebuie sa invete istoria neamului si a poporului roman atunci cand se duc la vot, pentru ca altfel vine cineva cine spune ca leaga Marea Caspica de Marea Neagra, face si pista de trotinete sa vina chinezii cu marfa in Mediterana si noi il votam, crezand ca e efectiv e posibil.
Si sa nu-mi puna cineva eticheta nationalista sau suveranista pe aceste vorbe, ca nu ma cunoaste. (…) Istoria si geografia sa ramana pe loc.
Am fost mereu printre acei profesori care au sustinut necesitatea unei ore de religie pentru toti elevii acestei patrii, de istorie a religiilor, insa sa constatam ca in ciclul liceal se face mai multa religie decat istorie si geografie in aceasta tara, in Europa asta nu s-a mai intamplat din feudalism, de cand erau arsi pe rug cei care aveau curajul sa spuna ca Pamantul nu este in centrul universului si ca se invarte in jurul Soarelui si aveau dreptate.
Acum este foarte posibil ca cei care va spun ca e nevoie de ore de istorie si geografie in trunchiul comun la toate clasele din ciclul liceal sa aiba dreptate”, a declarat Sorin Dragne.
„Noi am facut o propunere, asta nu inseamna ca propunerea noastra este buna, va asteptam cu o propunere mai buna, dar pe de cealalta parte, daca cineva incearca sa provoace, nu cred ca sunt profesori care vor sa spuna jumatati de adevaruri din dorinta de a provoca”, a spus secretarul de stat Bogdan Cristescu, subliniind ca pe propunerile de planuri-cadru profesorii vor putea propune ore de istorie diferentiate, „adaptate”, in curriculum la decizia elevului din oferta scolii (CDEOS), fata de abordarea actuala cu obligativitate pentru aceeasi disciplina de sine statatoare.