Sosirea armelor occidentale schimba situatia in batalia pentru coastele Ucrainei. Kievul lanseaza atacuri tot mai puternice

externe

Noul asalt al Ucrainei asupra Insulei Serpilor din Marea Neagra sugereaza ca fortele ucrainene folosesc arme occidentale puternice anti-nava in incercarea de a submina dominatia navala rusa, arata o analiza publicata de The New York Times.

Comandamentul de sud al armatei ucrainene a anuntat marti seara tarziu ca foloseste „diverse forte si metode de distrugere” pentru a ataca infrastructura rusa de pe Insula Serpilor, o bucata de pamant la sud de Odesa care este esentiala in eforturile de a controla Marea Neagra.

Miercuri dimineata, armata a declarat ca a distrus un sistem rusesc de aparare aeriana, o instalatie radar si vehicule de pe insula.

Citeste si: Ucraina anunta o victorie „semnificativa” impotriva trupelor Rusiei de pe Insula Serpilor. Pagube vizibile la instalatiile militare rusesti

Ministerul rus al Apararii a declarat ca a zadarnicit atacul, despre care a spus ca a inclus 15 drone si rachete cu raza lunga de actiune, avand ca scop debarcarea soldatilor ucraineni pe insula.

Rusii au precizat ca, „dupa ce s-au convins ca tentativa de capturare a insulei a esuat”, ucrainenii au folosit rachete anti-nava cu raza lunga de actiune si drone pentru a ataca instalatiile de infrastructura a gazului rusesc in partea de nord-vest a Marii Negre.

Detaliile bataliei oferite de cele doua parti nu au putut fi verificate imediat. Dar oficialii ucraineni si-au aparat decizia de a ataca infrastructura ruseasca de foraj in larg, spunand ca Moscova isi transforma platformele de foraj in instalatii militare prin instalarea pe platforme a unor sisteme de supraveghere si comunicatii de inalta tehnologie.

Actuala runda de lupte din jurul Insulei Serpilor pare sa fi inceput vineri, cand ucrainenii au lovit un remorcher naval rusesc in timp ce acesta se afla intr-o misiune de livrare de arme si personal pe insula.

Marti, agentia de informatii a armatei britanice a declarat ca Ucraina a folosit „aproape sigur” rachete Harpoon recent livrate in atac. Capacitatile ucrainene de aparare de coasta au „neutralizat in mare masura” acum capacitatea Rusiei de a mentine o forta maritima in nord-vestul Marii Negre, a afirmat analiza britanica.

Andri Zagorodniuk, un fost ministru ucrainean al apararii, a declarat ca armele ucrainene au lovit luni o fosta platforma de gaze naturale unde fortele rusesti au plasat echipamente de bruiaj radio, blocand Ucraina sa obtina o imagine exacta a zonei. Zagorodniuk a spus ca loviturile ar putea fi un indiciu ca armele navale importante pe care Ucraina le-a cautat de la aliatii sai occidentali au sosit.

Rusii au declarat ca atacul ucrainean asupra platformei de foraj a dus la un incendiu masiv, care ar putea duce la „un dezastru ecologic”.

Insula Serpilor – care se intinde pe doar 46 de hectare de stanci si iarba – este vitala atat pentru ucraineni, cat si pentru rusi. Daca rusii detin controlul asupra insulei aflate la 180 de mile in largul coastei Odesa, pot controla rutele de transport maritim in coltul nord-vestic al Marii Negre.

Dupa o serie de atacuri in luna mai ale fortelor ucrainene in interiorul si in jurul Insulei Serpilor, Rusia si-a intarit avanpostul de acolo cu mai multe sisteme de rachete sol-aer, potrivit imaginilor din satelit si oficialilor ucraineni.

Serhii Bratchuk, purtatorul de cuvant al administratiei militare regionale din Odesa, afirma ca rusii incearca sa transforme garnizoana de pe insula in „ceva care ar putea deveni analogul navei de razboi Moskva”. Ucrainenii au scufundat Moskva, nava amiral a Flotei rusesti din Marea Neagra, in aprilie. Desi, la acea vreme, Ucraina avea o mana de rachete anti-nava de fabricatie interna, numite Neptune, se pare ca acum in tara sosesc din Occident sisteme puternice Harpoon.

Mai mult despre:

Comentarii: