Sosoaca e degeaba in Parlament. Sustine ca certificatul verde a fost aprobat, insa Senatul l-a respins: „Duceti-va peste ei la sediile de partid”

politica

Plenul Senatului a respins, miercuri, un proiect potrivit caruia personalul unor unitati publice si private este obligat sa prezinte la locul de munca certificatul digital privind COVID-19. Senatoarea Diana Sosoaca a sustinut insa ca a fost aprobat si si-a indemnat sustinatorii sa ia cu asalt sediile PNL si USR.

Proiectul a fost respins cu 67 de voturi „pentru”, 60 „contra” si doua abtineri.

Senatoarea Diana Sosoaca a sustinut insa ca a fost aprobat si a indemnat la rascoala.

„Ati intors Romania in epoca hitlerista. Numai evreii mai erau obligati sa prezinte un act sa intre la alimentara”, a strigat Sosoaca de la tribuna anterior votului, moment in care presedinta Senatului. Anca Dragu, i-a taiat microfonul.

Potrivit formei initiatorilor, parlamentari de la PNL si UDMR, propunerea legislativa stipuleaza ca certificatul atesta indeplinirea uneia dintre urmatoarele conditii: trecerea a cel putin 10 zile de la vaccinarea cu schema completa impotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boala si incadrarea intre a 15-a si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu acest virus si rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Proiectul de act normativ prevede ca personalul unitatilor sanitare publice si private, aflate in subordinea sau coordonarea Ministerului Sanatatii, din cadrul caselor de asigurari de sanatate, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne si unitatilor subordonate, precum si din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat sa prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Printr-un amendament, a fost adaugat personalul unitatilor de asistenta medicala profilactica si curativa si persoanele fizice care activeaza ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale si de medicamente.

„Dispozitiile (…) se aplica si autoritatilor, institutiilor publice si de interes public, de utilitate publica si celorlalte unitati publice, centrale si locale, regiilor autonome, operatorilor economici care isi desfasoara activitatea in cladiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. In cadrul entitatilor publice si private, obligatia prezentarii certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputatilor si ai Senatului, persoanelor care ocupa functii publice sau de demnitate publica, precum si tuturor categoriilor de personal care isi desfasoara activitatea in cadrul respectivelor entitati”, se arata in amendamente.

Presedintele Comisiei juridice, Iulia Scantei, a mentionat ca si vizitatorii acestor institutii trebuie sa se supuna acelorasi reguli.

Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de catre personalul unitatilor publice, de membrii Camerei Deputatilor si Senatului, de persoanele care ocupa functii publice sau de demnitate publica, de persoanele fizice – furnizori de servicii medicale, de dispozitive si de medicamente. Pentru personalul din cadrul unitatilor publice si private care face dovada unei afectiuni ce reprezinta contraindicatie la vaccinare si e stabilita de un medic de specialitate conform normelor medicale in vigoare, activitatea de testare se organizeaza cu suportarea costurilor de catre angajator. Pentru unitatile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, se mai arata in propunerea legislativa amendata in comisiile de specialitate ale Senatului.

Conducerea unitatilor publice si private verifica certificatele digitale prin intermediul aplicatiei mobile „Check DCC”.

Raporturile de serviciu in baza carora isi desfasoara activitatea personalul din unitatile publice si private care nu prezinta certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspenda de drept, fara plata drepturilor salariale, pe o perioada de 30 de zile. Suspendarea se constata prin dispozitia scrisa a organului de conducere al unitatii. In situatia in care personalul din unitatile publice cumuleaza 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu inceteaza de drept.

Potrivit unui amendament al lui Florin Citu insusit de comisie, suspendarea de drept nu opereaza sau, dupa caz, inceteaza in cazul persoanei vaccinate cu cel putin o doza de vaccin. In acest caz, persoana vaccinata beneficiaza de testarea gratuita la locul de munca exclusiv pana la incheierea la termen a schemei complete de vaccinare, avand obligatia incheierii schemei complete in termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuarii primei doze de vaccin se face cu adeverinta de vaccinare.

Nerespectarea obligatiilor care revin in sarcina persoanelor juridice reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.

Prevederile nu se aplica autoritatilor si institutiilor din cadrul autoritatii judecatoresti, fiindu-le aplicabile dispozitiile Legii nr. 114/2021 privind unele masuri in domeniul justitiei in contextul pandemiei de COVID-19.

Propunerea legislativa privind stabilirea unor masuri in domeniul sanitar, pe perioada starii de alerta, pentru personalul din cadrul unor unitati publice si private a fost trimis spre dezbatere si adoptare Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: