Sosoaca tace malc. Moscova impune „pasaportul sanitar” pe fondul exploziei de cazuri de coronavirus varianta Delta

externe

Autoritatile din Moscova, capitala Federatiei Ruse, au anuntat marti ca vor impune incepand din 28 iunie un pasaport sanitar care reglementeaza accesul in restaurante, cu scopul de a combate cresterea brusca a numarului de cazuri de COVID-19 din cauza raspandirii variantei Delta, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Moscovitii vor trebui sa descarce de pe site-ul primariei locale un cod QR care confirma fie faptul ca s-au vaccinat impotriva COVID-19, fie ca au fost infectati cu noul coronavirus in ultimele sase luni, fie ca dispun de un test PCR cu rezultat negativ realizat cu cel mult trei zile in urma, a precizat primarul Serghei Sobianin intr-un comunicat online.

Stabilimentele vizate de noua masura – restaurante si baruri – care nu vor implementa un sistem de control nu vor putea sa primeasca clienti si vor functiona doar prin intermediul serviciilor de livrari la domiciliu.

Citeste si: Sosoaca, invitata de onoare la Ambasada Rusiei, de ziua nationala a Rusiei. Ea si-a cerut scuze Rusiei, in calitate de senator al Romaniei, in luna aprilie

Primarul Moscovei a decis sa sporeasca restrictiile adoptate de la jumatatea lunii iunie din cauza exploziei surprinzatoare a numarului de cazuri de COVID-19, stimulata de varianta Delta, aparuta initial in India si considerata mai contagioasa si mai virulenta. Aceasta varianta reprezinta aproape 90% din totalul infectarilor raportate recent in capitala rusa.

„Situatia ce vizeaza morbiditatea COVID-19 ramane foarte dificila. In spitale, in prezent exista 14.000 de persoane grav bolnave”, a scris Serghei Sobianin pe blogul lui.

Marti, aproape 2.000 de persoane au trebuit sa fie spitalizate in capitala rusa, fiind raportate 6.555 de cazuri noi si 86 de decese. La nivelul intregii tari, Rusia a raportat in ultimele 24 de ore un total de 16.715 infectari si 546 de decese asociate COVID-19.

Rusia este, prin cele 130.347 de decese raportate de Guvern, tara europeana cel mai grav afectata de pandemia de COVID-19. Agentia de statistica Rosstat, care utilizeaza o definitie mai larga a deceselor asociate maladiei COVID-19, a contabilizat aproximativ 270.000 de decese de la inceputul pandemiei si pana la sfarsitul lunii aprilie 2021.

In fata recentei recrudescente a pandemiei, primarul din Moscova a decis ca vaccinarea trebuie sa devina obligatorie in sectorul serviciilor, in contextul in care campania nationala de imunizare, demarata in decembrie 2020, evolueaza intr-un ritm lent in Rusia din cauza neincrederii cetatenilor rusi in vaccinurile disponibile, in pofida apelurilor repetate ale presedintelui Vladimir Putin.

Autoritatile ruse au permis totodata companiilor sa ii suspende pe angajatii lor care nu se vaccineaza, desi lucreaza in sectoare in care vaccinarea este obligatorie.

Aproximativ 13% din populatia rusa a primit cel putin o doza a unui vaccin anti-COVID-19, potrivit site-ului Gogov, un agregator de date preluate din regiunile Rusiei si din media, in absenta unor statistici nationale oficiale.

Dupa perioada de carantina decretata in primavara anului 2020, autoritatile ruse nu au mai implementat masuri la fel de stricte, incercand astfel sa protejeze economia nationala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: