Sotii prabusite de durere si teama, cum arata mobilizarea in Rusia pentru frontul din Ucraina. Primele declaratii ale lui Putin, admite ca s-au facut „greseli” – Video

externe

Presedintele Vladimir Putin a declarat ca trebuie corectate „toate greselile” facute in cadrul „mobilizarii partiale” pentru a intari operatiunea militara a Rusiei in Ucraina, informeaza Al Jazeera.

Au existat numeroase manifestari publice de nemultumire din partea oficialilor si a cetatenilor cu privire la modul in care a fost gestionata mobilizarea, inclusiv plangeri cu privire la ofiterii de inrolare care au trimis documente de chemare la oameni in mod clar neeligibili.

Mii de barbati au fugit din Rusia pentru a evita incorporarea.

Peste 2.400 de persoane au fost, de asemenea, arestate la proteste antirazboi in peste 30 de orase, potrivit organizatiei OVD-Info, iar unele dintre ele au primit imediat documente de chemare in armata – lucru despre care Kremlinul a spus ca este perfect legal.

„In cursul acestei mobilizari, apar multe intrebari, iar toate greselile trebuie corectate si impiedicate sa se intample in viitor. De exemplu, ma gandesc la tatii de multi copii, sau la persoanele care sufera de boli cronice, sau la cei care au depasit deja varsta de recrutare”, a declarat Putin.

Anuntul Rusiei din 21 septembrie privind prima sa mobilizare de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace a atras critici chiar si din partea sustinatorilor oficiali ai Kremlinului, un lucru aproape nemaiintalnit in Rusia de cand si-a trimis armata in Ucraina, in urma cu sapte luni.

„Ii infurie pe oameni, ca si cum ar fi intentionat, ca si cum ar fi din rautate. Ca si cum ar fi fost trimisi de Kiev”, a declarat sambata Margarita Simonian, sefa canalului de stiri rusesc de stat Russia Today, care sustine puternic Kremlinul.

Luni, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut ca unele convocari au fost facute din greseala, afirmand ca greselile sunt corectate de guvernatorii regionali si de Ministerul Apararii.

Putin s-a abtinut de la a atribui vina pentru erori – fie ministerului, condus de aliatul sau apropiat, ministrul apararii Serghei Soigu, fie oficialilor regionali insarcinati sa decida cu exactitate la cine trebuie sa ajunga documentele de chemare.

Soigu a declarat saptamana trecuta ca Moscova planuia sa inroleze doar 300.000 de militari. Ulterior, Kremlinul a negat un raport al publicatiei independente in exil Novaia Gazeta Europe, potrivit caruia o clauza nedezvaluita din decretul de mobilizare al lui Putin prevedea convocarea unui milion de rezervisti.

Intre timp, autoritatile ruse au deschis mai multe birouri de inrolare militara in apropierea granitelor Rusiei, intr-un efort de a intercepta o parte dintre barbatii aflati in varsta de lupta care incearca sa fuga din tara pe uscat.

Un nou birou de recrutare s-a deschis la punctul de control Ozinki din regiunea Saratov, la granita Rusiei cu Kazahstanul, au declarat joi oficialii regionali. Un alt centru de inrolare urma sa se deschida la un punct de trecere din regiunea Astrahan, tot la granita cu Kazahstanul.

La inceputul acestei saptamani, birouri improvizate de recrutare a recrutilor rusi au fost infiintate in apropierea punctului de trecere a frontierei Verkhny Lars in Georgia, in sudul Rusiei, si in apropierea punctului de control Torfyanka, la granita Rusiei cu Finlanda. Oficialii rusi au declarat ca vor inmana avize de recrutare tuturor barbatilor eligibili care incearca sa paraseasca tara.

Comentarii: